Han passat 14 mesos des dels atemptats del 17 i 18 d’agost a Barcelona i Cambrils i aquest dimecres s’ha fet públic la interlocutòria de processament dels tres presumptes terroristes que es troben en presó preventiva des d’aleshores. El jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu considera que “formaven part d’un grup radicalitzat amb l’objectiu de dur a terme atemptats contra els qui consideraven els seus enemics, és a dir, el món occidental”. En el cas de Mohamed Houli Chmelal i Driss Oukabir, el magistrat els processa per integració en organització terrorista (amb penes previstes d’entre 6 i 14 anys de presó), delicte de fabricació, tinença i dipòsit d’explosius (un delicte que preveu entre 8 i 15 anys de pena) i delicte d’estralls en grau de temptativa, pel qual es poden demanar entre 10 i 15 anys de presó. En el cas del tercer acusat, Said Ben Iazza, Andreu l’envia a judici per col·laboració amb organització terrorista.

Segons la interlocutòria, els tres processats i els altres set presumptes terroristes que van morir a Cambrils, Alcanar i Subirats, van començar a organitzar-se com a grup terrorista a partir de l’any 2015. El magistrat afirma que sota la direcció espiritual de l’imam Abdelbaki es Satty es van conjurar “per realitzar un o diversos atemptats i dur a terme l’estratègia terrorista de l’organització Daesh”.

Entre els objectius de la cèl·lula, llocs emblemàtics com la Sagrada Família

Segons el jutge, a partir del 2015 els joves van començar un procés de radicalització. I destaca que el 2016, durant el ramadà, dos dels presumptes terroristes van afirmar que volien enderrocar amb explosius la Sagrada Família de Barcelona. El jutge Fernando Andreu també destaca el vídeo que va gravar l’únic terrorista que va sobreviure a l’explosió d’Alcanar, en el qual apareixien diversos membres de la suposada cèl·lula fabricant explosius i anunciant un proper atemptat. A les imatges també es veien fotografies de llocs susceptibles per atemptar com la plaça de Catalunya, la Torre Agbar, el Camp Nou o el parc d’atraccions de Port Aventura, a Salou. També apareixien imatges de l’estadi Santiago Bernabéu, a Madrid, o del Museu Thyssen i de la Torre Eiffel, a París.

En la interlocutòria el jutge fa constar la gran quantitat d’explosius que estaven emmagatzemats a la casa d’Alcanar: entre 200 i 500 kg i 104 bombones de butà. Assegura que si s’haguessin utilitzat, aquest material hauria causat “danys de dimensions enormes”.