L’Ajuntament invertirà aquest mandat dos milions d’euros en obres de millora a la via Laietana. Una de les principals actuacions es farà a la plaça d’Antoni Maura, on s’eliminaran les semirotondes de la calçada per substituir-les per voreres i recuperar aquest espai per als vianants. L’executiu no concreta, però, com es garantirà el gir dels vehicles que volen accedir a l’avinguda de Francesc Cambó o de la Catedral. El govern municipal ja havia anunciat que la remodelació integral de la via haurà d’esperar al proper mandat.

El projecte de millora de la via Laietana també preveu ampliar i arranjar els elements malmesos de la vorera en els encreuaments amb els carrers de Tomàs Mieres, Julià Portet, i Doctor Joaquim Pou, amb el carrer de la Princesa, els carrers de Manresa, Àngel Baixeras, Joan Massana i amb la plaça d’Antonio López, al costat Besòs. Segons les previsions, aquestes actuacions es licitarien durant la primera part del 2018 i estarien enllestides a principis del 2019.

D’altra banda, l’Ajuntament vol crear camins escolars que assegurin uns trajectes segurs per a l’alumnat de les escoles de la zona i potenciarà els usos veïnals de la via Laietana amb propostes com una jornada dedicada a la sostenibilitat, la celebració d’activitats proposades pels mateixos veïns, el Dia Mundial sense Cotxes o un dia de comerç al carrer. Totes aquestes propostes es repartiran durant l’any i implicaran talls parcials de trànsit.

La proposta del consistori també incideix en la recuperació de la memòria històrica. D’una banda, es vol donar a conèixer el procés de construcció d’aquesta via i de tot el que va comportar pel que fa a desenvolupament econòmic però també de destrucció d’elements històrics i de desplaçament de milers de famílies cap a altres punts de la ciutat. D’altra banda, també es vol aprofitar la prefactura de policia per explicar la història de la repressió a Barcelona i la plaça d’Antonio López, per donar a conèixer el passat colonial. El govern manté el compromís de retirar l’escultura dedicada a López abans d’acabar l’any i fer una nova proposta per dinamitzar aquesta plaça.

“Un rentat de cara totalment insuficient”

L’Associació de Veïns i Comerciants de la Via Laietana és molt crítica amb el projecte de millora que ha presentat l’Ajuntament. Tot i reconèixer que va en la bona línia, consideren que és “un rentat de cara totalment insuficient” i una inversió de diners que potser no tindrà sentit quan s’aprovi el projecte integral de reforma que l’executiu anuncia per al proper mandat.

L’entitat reclama avançar definitivament cap a aquesta reforma a gran escala i, de fet, ha signat un conveni amb la UPC per estudiar la situació i possibles solucions de remodelació de la via. Segons aquest acord, la universitat seleccionarà 10 alumnes per participar en un taller específic i participar en un concurs de propostes. D’aquestes, s’escolliran les tres millors i i les presentaran a l’Ajuntament.

Escolteu aquí la connexió en directe del programa ‘La tarda de Barcelona’, de betevé 91.0 fm:

El programa ‘bàsics’ ha parlat amb veïns d’aquesta via. Es queixen del soroll, de les contínues manifestacions…