Fa cinc anys que han viscut en aquests 17 metres quadrats la María José i la seva parella. Es tracta d'una casa unifamiliar del barri de Vilapicina que el propietari va compartimentar i va llogar a diverses persones, sense tenir la cèdula d'habitabilitat i amb un contracte de lloguer fals. MARÍA JOSÉ ALARCÓN "Sin dinero en el bolsillo, sin nada, lo único que buscas es algo para poder meterte. Es la calle o lo que salga y aquí pedían lo mínimo para entrar. Y dices, por lo menos tengo un techo y tengo para poderme lavar." Pagaven 400 euros al mes. En vista dels problemes constants que van tenir amb el propietari, van acudir a una oficina d'habitatge de l'Ajuntament, que els va assessorar i enviar inspectors de la Unitat contra l'Exlusió Residencial, creada fa tot just tres mesos. Avui l'Ajuntament els reallotjarà en una pensió mentre esperen un pis de la mesa d'emergència."L'Ajuntament ha obert ara un expedient sancionador al propietari d'aquesta finca que llogava 10 infrahabitatges a persones amb pocs recursos. S'enfronta ara a una sanció que pot arribar als 900.000 euros." JOSEP MARIA MONTANER, regidor d'Habitatge "Això l'ogicament potenciarà més inspeccions perquè d'alguna manera es dóna més situacions en pisos d'estudiants, en pisos per persones migrants, etc, i d'alguna manera això ens posa sobre avís. És un percentatge baix però és gravíssim" L'Ajuntament fa una altra advertència. Ha obert dos expedients sancionadors més, a immobiliàries que van vulnerar la llei d'emergència d'habitatge, en desnonar dues famílies sense oferir-los prèviament un lloguer social. Una a Horta i l'altra al Carmel. Ara s'estan investigant 47 casos més de grans tenidors d'habitatge que no han respectat aquesta la llei. La multa pot arribar als 90.000 euros i es tindrà en compte la despesa que ha suposat a l'Ajuntament el reallotjament de la família.

L’Ajuntament ha sancionat dues societats immobiliàries, Fincas Flash i Intacsa Integral de Actividades, per haver desnonat famílies sense oferir-los l’opció de lloguer social, tal com preveu la llei. Les multes podrien arribar als 90.000 euros. Aquestes empreses propietàries dels habitatges havien interposat una demanda judicial per impagament del lloguer, sense haver demanat prèviament informació als afectats ni haver comunicat cap oferta de lloguer social. Els casos se situen als barris d’Horta i el Carmel. Finalment, l’Ajuntament és qui ha hagut de reallotjar les famílies afectades.


L’article 5 de la Llei preveu que abans d’interposar qualsevol demanda judicial d’execució hipotecària o de desnonament per impagament del lloguer, el demandant, si té la condició de gran tenidor d’habitatge, ha d’oferir als afectats una proposta de lloguer social, en cas que les persones o les unitats familiars no tinguin una alternativa d’habitatge pròpia i que es trobin dins dels paràmetres de risc d’exclusió residencial. El mateix demandant ha de comprovar la situació d’exclusió residencial de la família i ha de requerir la informació als afectats prèviament a l’inici de la demanda.

La Unitat contra l’Exclusió Residencial, creada al gener, també ha detectat un cas greu d’infrahabitatge al barri de Vilapicina. Una empresa havia fragmentat un habitatge en compartiments de 15 metres quadrats d’una mateixa finca que llogava a una desena de famílies sense complir les condicions mínimes d’habitabilitat. Els llogaters pagaven entre 400 i 500 euros al mes per petits espais que, en alguns casos, es trobaven en patis interiors o al terrat. L’Ajuntament ha obert un expedient sancionador a l’empresa propietària, que pot acabar amb una multa de 900.000 euros.