Convertir la Meridiana en una gran avinguda amb un bulevar central. És una de les propostes dels veïns que aposten per estendre aquest model ja existent entre les Glòries i el carrer de València fins a la Trinitat. Una fórmula que presentaran a l'Ajuntament per reformar aquesta via i aconseguir, diuen, reduir el trànsit i crear més zones verdes i d'esbarjo. SANTI SERRA, president de l'AV Sant Andreu Palomar "Més obert, més per la gent, més ajardinat amb arbrat i mobiliari urbà que ajudi a què la gent es comuniqui i parli." És una de les propostes que analitzarà el grup de treball impulsat per l'Ajuntament per reformar aquesta via amb l'objectiu de pacificar-hi el trànsit i fer-la més humana. S'estudia també segregar el carril bici, com a la part baixa de l'avinguda i també renovar el mobiliari urbà i els accesos al transport públic. Un projecte que l'Ajuntament vol obrir a la ciutadania perquè hi faci aportacions. JANET SANZ, tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat "És un projecte de ciutat, no només de l'entorn, no només dels barris perquè el transformem són moltes coses." Amb la transformació es vol que la Meridiana sigui un element integrador i que no separi, com fins ara, alguns barris. I donar també impuls als districtes que creixen al voltant de l'avinguda. FRANCESC GUAL, MBM Arquitectes "Realment que fos una reforma a tots nivells i amb una dimensió més àmplia de caire metropolità. Que fos un eix, un pol d'activitat que no es reduís només als barris que la limiten." El grup de treball encarregat d'estudiar la reforma de la Meridiana començarà a treballar d'aquí a uns dos mesos.

D’aquí a uns dos mesos arrencarà el grup de treball que ha de posar fil a l’agulla a la reforma integral de la Meridiana que l’Ajuntament vol impulsar. L’objectiu, en paraules de la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, és “impulsar la pacificació del trànsit i convertir-la en un eix de referència cívic on els vianants siguin els protagonistes.” Entre les iniciatives que s’estudiaran, renovar el mobiliari urbà i l’enllumenat i també crear noves zones verdes i equipaments.

Bona acollida dels veïns a la proposta de reforma de la Meridiana

L’Ajuntament recull així algunes de les propostes dels veïns que l’11 de setembre van plantejar un seguit d’iniciatives per millorar aquesta artèria clau de la ciutat. Des de l’Associació de Veïns de Sant Andreu Palomar reben de bon grat la proposta d’obrir un procés participatiu per definir el futur d’aquest espai. El president d’aquesta entitat, Santi Serra, aposta per estendre el bulevard central (que ja existeix al tram entre Glòries i el carrer de València) fins a la Trinitat. Una fórmula que, creuen, pot servir per “obrir nous espais i fer més humana la via, que ara és una autopista.” A més a més aposten perquè la Meridiana deixi de ser “un mur que separa barris”.

La reforma, una oportunitat de fer créixer la ciutat

Des de l’estudi MBM Arquitectes, un dels seus socis, Francesc Gual, considera la reforma “una oportunitat clau” per convertir la Meridiana en un nou eix generador d’activitat.  En aquest sentit, considera que la transformació ha de mirar “més enllà dels veïns dels barris adjacents” i fer-se en clau metropolitana, pensant que la Meridiana pot ser “una nova zona de desenvolupament que obri la ciutat cap a altres municipis com el Vallès.” Afegeix, a més, que la reforma urbanística ha d’anar acompanyada de mesures que afavoreixin que “creixi i s’enforteixi el teixit comercial” i que també s’hi instal·lin nous equipaments culturals que revifin aquesta artèria.