L'Audiència de Barcelona ha donat parcialment la raó als querellants. Veu defectes de forma en la redacció de la sentència amb què es va arxivar el cas. El més important és que considera injustificada i poc argumentada la manera com el jutge va negar-se a citar a declarar com a imputats dos responsables policials. I, per això, anul·la la sentència, reobre el cas i demana al jutge que es replantegi si cal o no que declarin. Des del col·lectiu 27-M han rebut amb satisfacció aquesta nova decisió judicial. ANDRÉS GARCÍA, advocat dels querellants "Trenca amb la impunitat que va rodejar l'arxivament del cas. Entenem que aquesta reobertura col·loca les coses al seu lloc i entenem que la investigació es podrà dur fins al final." A través d'un comunicat, el col·lectiu 27-M ha celebrat la reobertura del procés judicial. Consideren que suposa un pas endavant, però que és insuficient perquè l'Audiència no es pronuncia sobre el fons de la qüestió ni desautoritza obertament el jutge instructor, a qui els indignats acusen d'haver ignorat el 80 per cent de les proves i els testimonis que van aportar.

El Jutjat d’Instrucció Número 4 de Barcelona havia arxivat provisionalment la causa, perquè considerava “raonablement proporcionada” l’actuació policial contra els “indignats”. Els advocats que representen les 56 persones que es van querellar contra els Mossos i la Guàrdia Urbana van recórrer el sobreseïment i ara l’Audiència, estimant en part el seu recurs, ha decidit reobrir la instrucció del cas.

L’acta de l’Audiència de Barcelona dóna parcialment la raó als querellants, ja que considera que el titular del Jutjat d’Instrucció Número 4, Josep Maria Porres, va arxivar la causa sense justificar la denegació que declaressin com a imputats els responsables de l’operatiu a la plaça: un subinspector de l’Àrea de Recursos Operatius (ARRO), Jordi Arasa, i el cap operatiu de la Brigada Mòbil a la plaça, Miguel Hermida. Els magistrats entenen que aquestes declaracions sol·licitades pels querellants són “plenament pertinents per a l’objecte de la instrucció” i demana al jutge instructor que justifiqui per què les denega.

Després d’aquesta acta de l’Audiència, el jutge instructor haurà de reobrir la causa i decidir si crida a declarar aquests policies que demanaven els querellants o bé justifica per què no ho fa. Segons els advocats que van presentar la querella, ho tindrà difícil per oposar-se a les proves amb un mandat de l’Audiència al darrere.

Les persones que van denunciar l’actuació dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana d’aquell 27 de maig a la plaça de Catalunya han fet públic un comunicat en què valoren la reobertura del cas com “un pas endavant, però insuficient”. Haurien preferit que l’Audiència es pronunciés sobre el fons de la qüestió i desautoritzés obertament el jutge que en el seu moment va definir com a “raonablement proporcional” aquella actuació, després d’ignorar el 80% de les proves i testimonis aportats.