urinari Estació Sants

L’estació de Sants té el primer urinari del món que mesura la hidratació de les persones que el fan servir. El nou “smart urinal” l’ha desenvolupat la companyia de sanitaris One Hundred amb l'”start-up” barcelonina Kamleon, i ja ha començat a funcionar als lavabos de luxe que es van estrenar a l’estació al desembre. L’urinari mesura la hidratació de forma no invasiva, a través de l’orina, i ofereix el resultat en una pantalla al mateix lavabo de forma immediata. El servei d’aquest lavabo de luxe, que costa 1 euro, també inclou un punt d’hidratació gratuït.

El lavabo adaptat per a dones, properament

De moment, aquest urinari només està adaptat als homes. Kamleon, però, assegura que està treballant en una versió per a dones i espera poder-la presentar “en els propers mesos”. L’urinari està en proves en diferents centres, com l’Hospital de Dia de Geriatria del Centre Fòrum de l’Hospital del Mar.

El cofundador de l’empresa, Jordi Ferré, en destaca la senzillesa del funcionament: “Mai abans, fer una anàlisi d’orina no havia estat tant senzill”. De fet, tot el procés està automatitzat i no requereix l’ús de plàstics de cap mena. “Aquest avenç exponencial fa que les mesures massives comencin a ser una realitat”, assegura.

Conscienciar sobre la importància de la hidratació

Per One Hundred, l’objectiu de l’urinari és conscienciar la ciutadania de la importància de beure aigua de forma regular per millorar el benestar i prevenir malalties. Recorda que la deshidratació afecta més de la meitat de la població i té conseqüències per a la salut, com migranyes, disminució del rendiment físic, de la capacitat cognitiva, i empitjorament de la productivitat i de l’estat d’ànim.