El curs escolar s’ha reiniciat aquest dilluns, 11 de gener, després de les vacances de Nadal. A Barcelona, tornen a les aules 179.574 alumnes d’infantil, primària i ESO. La reobertura dels centres es produeix mentre continua la pandèmia per coronavirus —i les mesures sanitàries per evitar contagis— i enmig d’una polèmica sobre si és segur o no obrir les aules quan els indicadors sanitaris empitjoren.

Aquest dilluns, una vuitantena d’acadèmics han reivindicat en un manifest la presencialitat a les escoles i l’impacte psicològic, pedagògic i emocional que té sobre els nens el tancament escolar.

Noves instruccions de ventilació

El curs es repren amb noves recomanacions per evitar els contagis. El Departament d’Educació recomana que les aules s’escalfin amb les finestres tancades un mínim d’una hora abans que arribin els alumnes. S’estableix que la ventilació s’ha de fer “a partir del moment en què arribi l’alumnat, durant l’activitat lectiva i al final de la jornada”.

En finalitzar la jornada, s’han d’obrir totes les finestres i portes de les aules un mínim de mitja hora. Portes i finestres s’han d’obrir un mínim de 20 centímetres, entre 10 i 15 minuts cada hora. A les llars d’infants, s’ha de ventilar durant cinc minuts cada mitja hora.

Educació ha anunciat que comprarà purificadors d’aire per a les escoles de zones on faci molt de fred i no sigui possible ventilar les aules de manera adequada.

Inici sense incidències a Barcelona

A la ciutat de Barcelona, el temporal Filomena no ha tingut afectació i els centres educatius de la ciutat han pogut reobrir amb normalitat.

Al conjunt de Catalunya, una vintena de centres no han reiniciat el curs a les comarques de Ponent, Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre pels efectes del temporal. La borrasca va afectar el subministrament elèctric d’algunes zones i el transport escolar està suspès a 13 comarques catalanes.

Tests d’automostra al professorat

Una altra de les mesures que s’estrenen aquest 2021 és la realització de PCR al personal dels centres. Sindicats i entitats com Tornem a les Escoles han criticat que les proves no es fessin abans de l’inici del curs. El conseller d’Educació ha respost que els tests d’automostra no han començat fins avui perquè el personal educatiu estava de vacances.