El major dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero, recentment restituït com a cap de la policia catalana, ha liderat aquest divendres la primera reunió amb alts comandaments el cos després de tornar a ser nomenat. Quan tot just fa tres anys de la seva destitució en aplicació de l’article 155, Trapero ha tornat al quarter general dels Mossos, al complex d’Egara de Sabadell, per presentar-se davant la plana major del cos. Des d’allà, ha fet autocrítica sobre el moment del referèndum de l’1 d’octubre: “Tothom ho podria haver fet millor. I jo, el primer”.

En una clara referència a la tardor del 2017 i a les setmanes prèvies i posteriors, Trapero ha afirmat que “en aquelles dates” tots els responsables públics podrien haver tingut una millor actuació. Aquests tres anys, durant els quals ha estat apartat, ha explicat que “li han servit “per reflexionar i créixer com a persona”. Trapero ha admès que va tenir dubtes sobre si acceptar o no el càrrec, però immediatament després ha admès: “Aquest cos és part de la meva vida“.

Millorar la relació amb la policia espanyola

Un dels objectius que s’ha marcat Trapero d’ara endavant és millorar les relacions i la col·laboració amb la policia espanyola. El major dels Mossos ha explicat que aquest mateix divendres s’ha posat en contacte amb la Guàrdia Civil i amb la Policia Nacional per anunciar-los la voluntat de veure’s i col·laborar plegats. “M’he trobat la millor de les respostes”, ha dit.

En l’inici de la seva intervenció, Trapero ha mostrat el seu escalf a les víctimes dels atemptats del 17-A, que aquests dies assisteixen al judici de l’Audiència Nacional. El cap dels Mossos també ha destacat que ara, en temps de coronavirus, l’objectiu de la policia catalana ha de ser “ser útil per a les persones”.

El major dels Mossos també ha tingut paraules per a Eduard Sallent, Ferran López i Miquel Esquius, que l’han precedit en el lideratge del cos. Assegura que tots tres han aconseguit fer recuperar “la confiança institucional“, un objectiu que, diu, cal reforçar.

Sàmper dona la benvinguda al major

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha fet pública la seva satisfacció amb la tornada de Trapero. Ha agraït la tasca de Sallent fins ara com a comissari en cap i ha evitat parlar de destitució. Sàmper justifica el canvi per encetar, diu, una nova etapa dins dels Mossos, després de la sentència absolutòria de l’Audiència Nacional. “Una nova època en què la policia ha de fer de policia i en què hem de teixir complicitats. Internes, però també externes“, ha remarcat el conseller.