L’Ateneu el Poblet acull les sessions del primer curs per a treballadores de la llar que ha impulsat la Comissió de Cures del Pla Comunitari Sagrada Família. Va començar al novembre i finalitzarà el mes de març. És de caràcter gratuït i consta de formació tècnica i també empoderament.

L’organitzen la Xarxa Dos Deu, la Comissió de Cures de CooPoblet – PDC Sagrada Família i el Pla Comunitari Sagrada Família, i tenen el suport de Barcelona Cuida, el CAP Roger de Flor, Més que Cures, Mujeres Pa’lante, la Fundació Aroa, Mujeres Unidas entre Tierras, Cúrcuma, PIAD, CIPAIS i COS.

Un sector colpejat per la pandèmia

El curs el van proposar arran de l’estudi d’impacte de la covid-19 al barri de la Sagrada Família. El diagnòstic va assenyalar que un dels col·lectius més afectats econòmicament per la pandèmia eren les treballadores de la llar. Durant el confinament estricte es van quedar sense feina i com que en molts casos treballaven sense contracte no podien optar a cap ajuda, un fet que en va aguditzar encara més la precarietat laboral.

Regularitzar la situació al país

Durant les sessions del curs les assistents reben formació tècnica i legislativa, però també se’ls informa de tots els recursos que tenen a disposició al barri i a la ciutat i hi participen diferents entitats. Per a moltes d’aquestes treballadores la principal preocupació és aconseguir la residència. Al curs els mostren com poder regularitzar la situació migratòria a través de la professionalització en el sector i quines entitats els poden donar suport.

Formació i empoderament

Durant el curs es treballen l’atenció psicològica, els drets laborals i col·lectius, l’atenció a persones dependents i els recursos del barri. També fan activitats pensades per reforçar les relacions entre el grup, ja que una de les finalitats és crear xarxa i que s’ajudin entre elles. El curs s’ha hagut de limitar a 12 persones, i ja pensen a fer-ne més edicions i amb grups més grans.