Les dades de l’OMS del 2023 indiquen que al món hi ha gairebé 40 milions de persones infectades de VIH, la infecció que pot derivar en la malaltia de la sida. El metge de família, Jordi Mestres, ha explicat al betevé directe “la diferència entre el VIH, que és el virus de la immunodeficiència humana, que afecta el sistema immunitari i la sida, que és la síndrome d’immunodeficiència adquirida i correspon a la fase avançada de la infecció per VIH”.
El metge precisa que “un pacient amb la sida presenta el sistema immunitari molt debilitat i pot desenvolupar alguns tipus de càncer o d’infeccions”. Avui en dia, “gràcies als tractaments disponibles, es pot viure una vida completament normal amb la infecció per VIH i no arribar a desenvolupar mai la sida”.
A Catalunya, segons dades de Salut Pública, l’any 2023 es van registrar 481 nous diagnòstics de VIH. en total, s’estima que 35.353 persones viuen amb la infecció, un 5,3 % de les quals ho desconeix. Tot i això, Catalunya ha superat els objectius 90-90-90 d’ONUSIDA, el que vol dir que el 95 % de les persones infectades pel VIH ho saben, de les quals el 90 % estan en tractament i el 98 % d’aquestes últimes tenen una càrrega viral indetectable. Jordi Mestres considera que “Catalunya està molt millor que fa anys, perquè s’ha fet molta feina en la prevenció, en el diagnòstic precoç i en l’accés als tractaments”.
Per trencar mites respecte a la infecció, Jordi Mestres explica que “el VIH no es transmet per via aèria ni per cap picada de mosquit, ni tampoc per actes com compartir utensilis, donar la ma o abraçar algú“. La forma de transmissió és “a través de fluids corporals com ara la sang, el semen, els fluids rectals o vaginals”. El metge alerta que “qualsevol persona que tingui pràctiques de risc pot infectar-se per VIH“.