Estació de Sants de Barcelona

(ACN) Un jutjat penal de Barcelona ha condemnat a un any i mig de presó diversos vigilants de seguretat privada que van vexar, insultar i humiliar durant dos anys un company de feina de l’estació de Sants perquè és homosexual. La víctima, a més, va patir assetjament laboral per part dels seus superiors i, tot i que va denunciar els fets a la direcció de l’empresa, els responsables se’n van rentar les mans. Condemnats i empresa hauran de pagar 44.275 euros d’indemnització a la víctima, que va patir diverses baixes laborals per ansietat i depressió entre el 2002 i el 2004.

Segons la sentència, alguns dels acusats van sotmetre el seu company a vexacions constants consistents en insults, mofes, actes de ridiculització i de persecució laboral amb voluntat evident d’humiliar-lo, menysprear-lo i injuriar-lo amb motiu de la seva orientació sexual, i li van crear un sentiment de terror, angoixa i inferioritat, pel qual es va sentir humiliat i envilit. Tres dels acusats li dirigien comentaris vexatoris sobre la seva homosexualitat i expressions insultants com “Mira la roba que porta, de marieta” o “No volem ‘maricones’ al servei”.

“Els ‘maricons’ no poden ser vigilants”

Els insults i vexacions constants es produïen als vestidors o al vestíbul de l’estació de Sants, cosa que va provocar a la víctima una situació d’angoixa que fins i tot va fer que marxés a casa d’uniforme per no haver de coincidir amb els acusats al vestidor. Tot i que la víctima ho va denunciar als seus superiors, també acusats, no van fer res per arreglar el problema. Un dels condemnats deia que ell pegava amb porra i la víctima, amb la bossa de mà, o que el denunciant no podia ser vigilant de seguretat perquè “els ‘maricons’ no poden ser vigilants”.

A conseqüència de tot això, el denunciant va estar de baixa entre principis de febrer i finals de maig del 2002 per baix estat d’ànim, ansietat, alteracions de la conducta alimentària, insomni i plor freqüent, i va ser diagnosticat d’un trastorn adaptatiu mixt amb ansietat i estat d’ànim depressiu agut. Va seguir un tractament amb ansiolítics.

Una batalla de llarga durada

El 18 de juny del 2003 l’afectat i el sindicat UGT van presentar un escrit a l’empresa, que va iniciar una investigació. L’expedient es va tancar el 2 de juliol següent assegurant que els fets no havien quedat acreditats. La UGT va denunciar els fets a Inspecció de Treball, que va condemnar l’empresa a pagar 12.000 euros per una infracció molt greu. No obstant això, l’empresa va recórrer contra la multa i un jutjat la va revocar el 2005 per falta de concreció.

Ara el magistrat els condemna a 18 mesos de presó per un delicte contra la integritat moral amb lesions psíquiques, amb l’agreujant de discriminació per orientació sexual i l’atenuant de dilacions indegudes. A més, hauran de pagar 44.275 euros a la víctima com a indemnització pels dies de baixa i els danys morals causats.