Els espais de la històrica presó estan ja pràcticament buits. Des que es va acabar l’exposició “La Model ens parla”, que durant cinc mesos va permetre a 85.000 persones conèixer més d’aquest centre penitenciari, els operaris han estat traient el mobiliari de les sales i patis per deixar-ho tot buit abans de l’any vinent. Tot allò aprofitable s’ha enviat a altres presons de Catalunya.

“Més que un tancament”

Des de la Generalitat asseguren que aquest procés els planteja un doble repte. El director general dels Serveis Penitenciaris, Amand Calderó, explica que, d’una banda, implica tancar un centre penitenciari que està completament obsolet i, de l’altra, ha de ser un punt d’inflexió. “És més que un tancament”, assenyala Calderó, per a qui aquest procés ha de servir per “replantejar el futur de la resta de presons de Catalunya”.

Per a totes aquelles persones que no van poder visitar la Model durant el temps que va durar l’exposició, Google Maps permet fer aquesta visita de manera virtual a través de la seva funció Street View. Es tracta de la primera presó de l’Estat que ofereix aquest servei i la segona d’Europa.