Gent carrer desconfinament
Foto: Xavi Calvo

(ACN) El president de Pfizer, Albert Bourla, ha previst un augment “dràstic” de les dosis del seu vaccí que arribaran a la Unió Europea en les pròximes setmanes. Ho ha dit en una entrevista conjunta a quatre diaris de l’eurozona, ‘El Mundo’ per part d’Espanya. Bourla ha destacat el ritme de producció de les seves fàbriques i el fet que, al contrari que altres empreses com AstraZeneca o Jenssen, no han tingut entrebancs.

Davant dels problemes de subministrament que hi ha hagut, Bourla s’ha mostrat convençut que en un parell de mesos “els volums ja no seran un problema. Les quantitats seran suficients”. A banda, ha considera realista tornar a la vida prepandèmia a la tardor i ha posat com a exemple Israel.

Un recordatori de la vacuna en un any

Sobre l’efectivitat del vaccí, Bourla no ha descartat, però, que calgui un reforç amb les persones amb la pauta completa. Aquesta tercera dosi s’administraria dins dels 12 mesos posteriors a haver estat completament vacunat per aconseguir una immunització plena.

vacuna Pfizer

Els estudis que tenen fins ara mostren que després de sis mesos la vacuna continua sent efectiva, tot i que el percentatge ha baixat del 95 % dels dos primers mesos al 80 %.

La vacuna de Pfizer, efectiva amb les variants actuals

Sobre la qüestió de les variants, Bourla ha afirmat que, fins al moment, no han vist cap prova que les variants circulants provoquin una pèrdua de protecció del seu vaccí. Per això ha augurat que la pandèmia “serà totalment controlable”. La tecnologia d’ARN missatger, ha indicat, permet adaptar la vacuna “molt ràpidament” a les variants. “Crec que això serà com la grip”, ha dit.

Sobre la polèmica a l’entorn de si caldria alliberar patents perquè la vacuna arribi als països pobres més ràpidament, Borula ha afirmat que la vacuna de Pfizer es ven a un preu “molt raonable” als països de rendes altes, a meitat de preu als països de renda mitjana i a preu de cost als països de renda baixa.