Des de l’arribada del tractament amb retrovirals els metges han viscut tota una revolució pel que fa al tractament del VIH. En 20 anys s’ha passat d’una malaltia mortal a una infecció crònica. Gràcies als medicaments nous la càrrega viral en sang del pacient es torna indetectable i això fa que no pugui transmetre el virus a altres persones.

De 16 medicaments a tres

El conegut com a còctel d’antiretrovirals es va començar a receptar com una barreja de fins a 16 medicaments i amb la necessitat de prendre’ls més d’una vegada al dia, un fet que provocava que el mateix pacient fos molt conscient de la seva infecció. Ara amb la ingesta de dos antiretrovirals en una sola pastilla n’hi ha prou per mantenir a ratlla el virus i a més la medicació genera menys efectes secundaris. Tot plegat ha servit per facilitar el dia a dia del pacient que conviu amb el VIH de manera molt més natural.

[vc_section][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”Més reflexions sobre el VIH” color=”black”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][card btv_post_id=”515773″ btv_term_id=””][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][card btv_post_id=”514525″ btv_term_id=””][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][card btv_post_id=”513899″ btv_term_id=””][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][/vc_section][vc_row][vc_column][vc_separator color=”black”][/vc_column][/vc_row]

L’arribada de la PrEP

Entre els grans avenços cal destacar el de l’aparició de la profilaxi preexpositiva, més coneguda com la PrEP. Després de molts anys de demandes finalment el medicament serà dispensat per la Seguretat Social. Es tracta d’una pastilla que es pot prendre abans de mantenir relacions sexuals que poden suposar un risc de contagi. La persona, gràcies a la PrEP, evita que el virus es pugui replicar en sang i per tant no arriba a infectar-la. L’arribada d’aquesta espècie de pastilla del dia abans ha suposat en altres països un descens significatiu de casos de contagi.