En José Luis és un dels que s'ha pogut beneficiar de la llei que ara el Govern espanyol ha impugnat. Des de desembre que viu en aquest pis de lloguer social amb el seu company. L'habitatge el van comprar fa 10 anys però el 2013 ja no van poder assumir la hipoteca. Aleshores pagaven uns 1.000 al mes per un crèdit que havien demanat de 406mil euros. JOSÉ LUIS SUÀREZ "406mil euros para una nòmina de 950 euros. Tienes que tomar una decisión: o comes o pagas." La solució els la va donar la llei contra desnonaments i pobresa energètica, que va obligar el banc a concedir-los la dació en pagament i a convertir el pis en un lloguer social. Ara paguen 395 euros al mes i com que no són els propietaris, no han de fer front ni a l'IBI ni a la comunitat. Només a les despeses dels serveis. Per això, diu que ara viuen alleugerits i atents a la impugnació de la llei. JOSÉ LUIS SUÀREZ "Tengo miedo que los bancos aprovechen la ocasión y que digan: mira ahora ya no os tengo que dar el alquiler social, no tengo que hacer nada... Yo pienso que tendran, por sentido común, esperar a ver qué pasa." L'esperança els fa pensar que el recurs quedarà en paper mullat i que la llei podrà seguir emparant els drets dels qui no poden fer front als preus dels habitatges.

L’any 2006 el company d’en José Lluís va demanar un préstec a la Unió de Crèdits Immobiliaris (UCI), que és una financera del Banc Santander. El banc li va concedir un crèdit de 406.000 euros. Com explica Suárez, “pagar aquest crèdit amb una nòmina de 950 euros al mes és una barbaritat”. Tant és així que el 2013 ja no tenien diners per seguir pagant la hipoteca. Gràcies a la llei catalana, però, el banc els va concedir la dació en pagament i va convertir el seu pis en un lloguer social de 395 al mes durant tres anys. No paguen ni IBI ni despeses de la comunitat, ja que no són propietaris. Diu que ara “viuen alleujats” però “té por que els bancs s’aprofitin de la situació i no donin pisos de lloguer social”. Malgrat tot, Suárez té esperança i espera que el recurs no prosperi.

Reunió d’urgència d’administracions

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha convocat per aquest dimarts una reunió d’urgència a Palau per coordinar una resposta conjunta a la impugnació del Govern espanyol. Ja hi han confirmat assistència l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon; la de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, i la de Badalona, Dolors Sabater. També hi ha convocats partits polítics i entitats socials com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), la Taula d’Entitats del TErcer Sector, la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM).