TONI COMÍN, conseller de Salut "Què volem fer? doncs incidir el màxim possible en prevenció. Conscients de quins són els factors de risc en el cas de l'ictus, que són el colesterol, la diabetis, el tabaquisme, la hipertensió arterial però també l'arítmia cardíaca." MARIANO DE LA FIGUERA, metge d'atenció primària i membre de la Comissió de la Ruta FA "És detecció del pols irregular i derivació amb un informe al seu centre d'atenció primària per confirmar a través de la prova estàndard, amb l'electrocardiograma, quin tipus d'arítmia té i si es tracta d'una fibril·lació auricular."

La iniciativa té com a objectiu detectar de manera precoç la fibril·lació auricular, que és la causa més freqüent d’arítmia cardíaca i causa una de cada cinc embòlies. Amb la campanya, les persones majors de 60 anys es podran prendre la tensió de manera gratuïta en 370 farmàcies col·laboradores i, en cas que els detectin arítmia, seran derivades al CAP. Segons el doctor Mariano de la Figuera, metge d’atenció primària i membre de la Comissió de la Ruta FA (fibril·lació auricular), “es tracta de detectar el pols irregular per poder fer la derivació amb un informe al seu centre d’atenció primària per confirmar a través de la prova estàndard, amb l’electrocardiograma, quin tipus d’arítmia té i si es tracta d’una fibril·lació auricular.”

De fet, des de dijous passat ja s’han fet proves a un miler de persones, de les quals una cinquantena han hagut de ser derivades als centres d’atenció primària. Es calcula que un 10 % de les persones majors de 60 anys tenen algun tipus d’arítmia cardíaca i que un 2 % no ho sap. Segons el conseller de Salut, Toni Comín, l’objectiu de la campanya és “incidir el màxim possible en prevenció. Conscients de quins són els factors de risc en el cas de l’ictus, que són el colesterol, la diabetis, el tabaquisme, la hipertensió arterial però també l’arítmia cardíaca.”