“Les meves filles i la meva dona van celebrar més el premi que jo. Uns crits quan els ho vaig dir per telèfon! A mi em costa més expressar la felicitat”. Modesto Baena va rebre un premi a la seva llarga trajectòria com a cap de sala del restaurant El Passadís del Pep en la darrera edició dels Premis Barcelona Restauració. Fa 35 anys que treballa al restaurant de pla de Palau, però ell és cambrer des dels 16 anys.

“Vaig començar servint cafès als paradistes del Mercat de Santa Coloma de Gramenet”, explica. Després va entrar a treballar a La Cuineta i Casa Castro, “fa molts anys d’això”. I fa 35 anys va entrar a El Passadís del Pep: “Aquí és on he descobert que m’agrada servir i el contacte amb la gent”. Baena creu que el premi ha de servir per valorar la feina que es fa a la sala: “Tot és important. Hi ha d’haver un equilibri amb la cuina. Sempre se li dona més importància però si no hi ha qui serveixi els plats aquests no arriben a la taula!”.

“Fa 25 anys, cada dia de la setmana, el sopar acabava amb una festa de matinada”

Baena explica alguns dels canvis que ha viscut en tots aquests anys el restaurant: “Fa 25 anys el servei començava més tard i s’acabava de matinada. Cada dia hi havia una festa. S’acabava el sopar i arribaven les copes i els puros. Era molt divertit”. El tracte familiar amb els clients és el que més enyorarà quan es jubili. No li queda gaire per penjar la jaqueta: “El mes que ve seré avi. La primera neta. Això em tindrà força entretingut”.

“La sala és una feina molt dura”

Anima els joves a triar la sala en comptes de la cuina, però avisa que és una feina dura. “Amb els anys, quan guanyes confiança amb els clients, és quan comences a divertir-te. Venen et saluden, pregunten per la família”. Durant l’entrevista, el Modesto no va parar de rebre felicitacions de la clientela assídua al restaurant. Uns elogis que també li arriben de part del propietari d’El Passadís del Pep, Joan Manubens: “He après molt d’ell. Sap mantenir la calma en moments complicats. Es mereix el premi i per això vaig presentar la candidatura”.

Comparteix a: