El 30 de març comença el període de preinscripció a les escoles i instituts per al proper curs, que arribarà amb un augment de grups de secundària i el manteniment a l'educació infantil. La previsió de matrícules de P3 per al curs que ve és de 12.660 alumnes. Són un centenar menys que el curs actual però tot i així es considera una xifra estable. És a dir, en termes generals, a Barcelona no es tancaran aules de P3. MERCÈ MASSA, gerent del Consorci d'Educació de Barcelona "D'entrada no preveiem disminució de demanda pública, en absolut, a Barcelona. Al contrari. Sé que hi ha molts municipis en què s'ha hagut de tancar grups, però no és la hipòtesi de la ciutat de Barcelona." A 1r d'ESO encara es nota l'increment de natalitat d'ara fa uns anys i es preveu que el nombre d'estudiants que comencin secundària al setembre augmenti i se situi prop dels 14.000. Amb l'inici del curs entraran en funcionament tres nous centres. En aquest solar de Sant Andreu, encara per arranjar, hi haurà l'Escola la Sagrera, que funcionarà inicialment en barracons. A l'Eixample s'inaugurarà l'Escola Entença i aquest altre espai a Sant Martí serà l'Institut Maria Espinal. Una de les altres novetats del curs serà la reducció de ràtios en centres d'entorns desafavorits. Una vintenta de grups de P3 rebaixaran el nombre màxim d'alumnes per classe de 25 a 22. De la mateixa manera, hi haurà 18 instituts d'alta complexitat socioecònomica en què la ràtio màxima també passarà de 30 alumnes a 27.

Entre el 30 de març i el 7 d’abril, les famílies amb fills d’entre tres i 16 anys que el curs vinent iniciïn l’escolarització al segon cicle d’educació infantil (P3), educació primària (1r) o educació secundària obligatòria (1r d’ESO) han de fer la preinscripció en algun dels 406 centres (231 de públics i 175 de concertats) que hi haurà a la ciutat. El curs vinent n’entren en funcionament tres de nous: l’Escola la Sagrera, l’Escola Entença i l’Institut Maria Espinalt (el nou institut del Poblenou). Les dues escoles inicien l’activitat amb dos grups de P3 i l’institut, amb tres grups de primer d’ESO. Al setembre també està prevista la inauguració del nou edifici de l’Escola Can Fabra (a Sant Andreu).

En l’oferta inicial d’escolarització a P3 hi ha tres escoles de la ciutat que guanyen una línia: la Ignasi Iglésias (Sant Andreu), el Poblenou i la Mar Bella (al mateix barri). L’Escola Poble-sec acull un grup addicional, que no esdevé línia de cara als cursos següents. A tota la ciutat s’ofereixen 13.759 places, el 45 % en escoles públiques i la resta en col·legis concertats. En general, la ràtio màxima és de 25 alumnes per grup, però es redueix a 22 alumnes en 24 de les 125 escoles públiques de la ciutat, aquelles de més “complexitat socioeconòmica”, segons explica el Consorci d’Educació.

Pel que fa l’oferta inicial a primer d’ESO, només el 36 % de les 14.220 places estan disponibles en instituts de titularitat pública, mentre que la resta corresponen a centres concertats. Però el curs 2016-17 guanyen grups de primer d’ESO en sis instituts públics: es crea una línia d’escolarització al Serrat i Bonastre (al Putxet) i al Príncep de Girona (al Baix Guinardó). Quatre instituts més acullen aquest curs un grup addicional: l’Ausiàs March (a Pedralbes), el Flos i Calcat (al barri de Porta), el Pabro Ruiz Picasso (a Torre Baró) i el Doctor Puigvert (a Sant Andreu). A l’ESO hi ha fins a 30 alumnes per classe, però als 18 instituts de la ciutat amb un entorn socioeconòmic més desfavorable aquesta ràtio màxima queda reduïda a 27.

La consellera d’Ensenyament de la Generalitat, Meritxell Ruiz, ha anunciat aquest dijous que el descens de la natalitat obliga a tancar 64 grups de P3 el curs vinent a les escoles públiques de tot Catalunya, i de moment tres de la concertada, que poden arribar a la quarantena un cop es tanqui el procés de preinscripció i matrícula. En canvi, pel que fa a primer d’ESO, al conjunt de Catalunya es creen 20 grups nous, sis dels quals a la ciutat de Barcelona.

Barcelona se salva enguany de la necessitat de tancar centres per la caiguda de la natalitat i el nombre de nens de tres anys, tot i que les projeccions demogràfiques amb què treballa el Consorci d’Educació preveuen que la població en aquesta edat acabarà caient dels 14.000 de fa dos anys a poc més de 12.000 el curs 2022-23.