Amb tot a mig embalar, els veïns de les vuit cases de Can Peguera que s’han rehabilitar han rebut una galleda d’aigua freda: el trasllat a un habitatge provisional perquè s’iniciïn les obres s’ajorna fins al desembre. Els veïns estan decebuts perquè hauran de quedar-se cinc mesos amb les caixes de la mudança a mitges en uns habitatges que tenen problemes d’aïllament i d’humitat, entre d’altres.

Segons ha confirmat l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB) a betevé, el trasllat es preveu per a finals d’any, un cop finalitzi el procediment de la licitació d’obres, que tot just surt ara. El veïnat de les vuit primeres cases a remodelar es traslladarà provisionalment al desembre en uns altres habitatges de Can Peguera rehabilitats per l’Ajuntament.

“Tinc una habitació plena de trastos”

En Tomás de Pablo, un dels veïns que s’ha de traslladar als habitatges, té hipotecada una habitació de la casa amb caixes i objectes embalats. “Tinc una habitació mig plena de trastos i ara, a esperar”, lamenta. A la casa de la Montserrat Baleyto, una altra de les veïnes, l’atzar capriciós ha fet que s’aturi el rellotge del menjador. Lamenta que el temps per traslladar-se als habitatges s’ha parat fins al desembre.

Tots dos expliquen que hauran de quedar-se cinc mesos en uns habitatges que tenen problemes d’aïllament i d’humitat. “La humitat i després, que van caient les coses, no les arregles perquè tens l’esperança que ho arreglaran ells, i tant esperar, al final caurà tot. Estic molt decebuda perquè no han tingut paraula. Fins al desembre diuen ara, ja no els creiem fins que no ho veiem”, retreu la veïna.

Una prova pilot per remodelar tot un barri

Els vuit habitatges, ubicats entre els carrers de Bellcaire, Darnius, Espinagua i Cistellet, han de servir de prova pilot per definir les futures actuacions que cal fer per rehabilitar de manera integral el conjunt de 616 cases de Can Peguera que són de titularitat pública. “Fa més de 15 dies que hauria d’haver començat el trasllat d’aquests veïns”, exposa en Pep Ortiz, de l’AV Can Peguera. Des de l’entitat veïnal avisen que no pensen tolerar “més desídies ni retards” per part de l’Administració.

Un barri amb un pla de futur

La rehabilitació de tot el conjunt d’habitatges és una de les peces clau del pla de futur de Can Peguera, amb l’objectiu de preservar les cases barates més singulars de la ciutat. Són 616 habitatges que es van construir el 1929, per l’Exposició Internacional, i actualment és l’últim exemple d’aquest tipus d’habitatges que queda a la ciutat després que altres espais similars com, per exemple, la Colònia Castells, s’enderroquessin.

Es van aixecar per reallotjar persones que vivien en barraques a Montjuïc i la idea era que tinguessin una vida útil curta. En vista, però, que això no havia estat així, l’any 2015 es van desafectar —el Pla General Metropolità del 1976 en preveia l’enderroc— i els veïns van aconseguir el compromís que les rehabilitarien