Foto: Oriol Bosch (ACN)

El Port i la Fira de Barcelona seran punts de recollida de material humanitari per a Ucraïna. La consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, ha explicat que el Comitè Català d’Ajut Humanitari està coordinant totes les mostres de solidaritat que s’estan produint. Aquests dos punts serviran per recollir i canalitzar tot aquell material que persones i entitats vulguin posar a disposició del poble ucraïnès.

1.800 m2 al Port de Barcelona

Si bé està per concretar com es farà la recollida de material humanitari a la Fira de Barcelona, en el cas del Port sí que se sap que s’ha ofert un espai de 1.800 m2 a la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) per a aquesta finalitat. El president de la institució, Damià Calvet, ha explicat que la conselleria d’Exteriors els va demanar aquest dimecres si podien oferir espais logístics amb aquesta finalitat. “Volem ser un agent actiu en aquesta mostra de solidaritat cap al poble d’Ucraïna”, ha assegurat Calvet.

Aquests dos punts de recollida se sumaran a tots els que ja hi ha actius a la ciutat de Barcelona.

La Generalitat activa ajudes de suport a Ucraïna

L’obertura d’aquests punts d’acollida forma part del paquet de mesures que ha activat la Generalitat per donar suport a Ucraïna. En primer lloc, s’han posat 400 llits en règim d’allotjament i manutenció a disposició dels ucraïnesos que van quedar atrapats a Catalunya amb l’esclat del conflicte. El govern català també va activar un telèfon i un correu electrònic d’emergències per als catalans que es trobessin a Ucraïna en aquell moment, una via que ja ha rebut més de 100 peticions. En aquesta mateixa línia, es manté el contacte diari amb més d’una vintena de catalans que intenten sortir del país en guerra. I, pel que fa a l’ajut humanitari, el Departament de Salut ha coordinat l’enviament d’ajut, s’han activat més punts de recollida i s’han activat mecanismes de cooperació per enviar aquest material.

No hi ha cap vaixell rus al Port

El Port de Barcelona també ha confirmat que, actualment, no hi ha cap vaixell amb bandera russa a les seves instal·lacions, ni tampoc cap concessió que sigui propietat russa “en primera instància”. Calvet, però, ha explicat que hi ha un amarratge (sense vaixell) que és propietat d’un oligarca rus que forma part de la llista de persones sancionades per la Unió Europea. El Port ha comunicat aquesta circumstància a Ports de l’Estat i, segons ha dit Calvet, estan “en espera que es determini decisions i normatives per actuar”.