L’Hospital Vall d’Hebron estrena un sistema pioner per fer el seguiment en temps real dels pacients de cirurgia des que es preparen per entrar al quiròfan fins que en surten. Quan ingressen se’ls posa un braçalet digital que, a través de Bluetooth, envia informació al sistema sobre en quina fase del procés es troba. A través d’unes antenes instal·lades al centre, es pot saber físicament on estài també les hores concretes en què entra al quiròfan o a la sala de recuperació.

Aquest sistema de seguiment s’estrena a tot l’estat al Vall d’Hebron. L’ha creat Telefónica, guanyadora del concurs, i té un cost de 60.000 euros. El gerent del centre, Vicenç Martínez, ha destacat com aquesta digitalització de l’historial mèdic del pacient, incloent les al·lèrgies, dolències o complicacions prèvies. Una eina que els ha permès millorar la gestió de recursos i personal al centre, segons Martínez, ja que s’agilitzen els processos i s’eviten els errors.

Les pantalles digitals han substituït a les tradicionals, escrites a mà.  Així, tots els professionals mèdics poden saber al minut els quiròfans que estan ocupats, quina operació s’hi fa i quan ha començat. Un sistema que redueix els errors en la identificació dels pacients i també millora la seguretat, segons ha destacat el doctor Joan Antoni hueto, coordinador de processos quirúrgics del centre.

App per informar en temps real els familiars dels pacients

Els qui més notaran la implementació d’aquest sistema de seguiment seran els familiars que poden estar informats  al minut de com avança l’ingrés del pacient. A les sales d’espera de l’hospital s’han instal·lat unes pantalles on es pot consultar en quina fase es troba cada pacient, amb l’identitat protegida per un codi. A més a més, a través d’una app al mòbil del centre, es carreguen les dades del pacient i es pot saber l’hora exacta en què entra a la sapa d’operació i també quan en surt. Amb l’aplicació, els familiars van rebent actualitzacions en temps real sobre l’hora en què entra i surt del quiròfan i saber si ja el poden anar a veure.

 

A partir del setembre, s’implementarà aquesta nova tecnologia de seguiment del pacient a cirurgies de baixa complexitat a l’Hospital Pere Virgili. Ara fa unes setmanes, l’Hospital Vall d’Hebron va fer un altra innovació destacada, presentant un nou dispositiu per detectar de forma precoç els casos d’ictus.