Els ruixats freqüents de les últimes setmanes i mesos, combinats amb l’increment de la temperatura associat a la primavera, afavoreixen que el paisatge estigui canviant de forma accelerada a l’entorn de Barcelona i a l’interior de la ciutat. El verd s’imposa aquests dies a camps i boscos, però també a l’arbrat urbà, i les flors ja alliberen pol·len de forma abundant.

La Xarxa Aerobiològica de Catalunya

Ara fa unes setmanes la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC), de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), va pronosticar una primavera complicada per als al·lèrgics al pol·len, tot i que es preveia que comencés una mica més tard de l’habitual a causa de les baixes temperatures.

Segons Jordina Belmonte,  coordinadora de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya, aquest és un any força espectacular pel que fa al pol·len. Destaca que, en el cas del plàtan, el pol·len va sortir de forma sobtada pels volts de Setmana Santa, moment en què es van assolir rècords de concentració. Malgrat això, la pluja posterior ha contribuït a fer-lo precipitar al terra. Actualment, bona part del pol·len de plàtan ja ha anat a terra, tot i que cal tenir en compte que encara hi ha exemplars que no l’han alliberat, ja que no han florit.

El paper de la meteorologia 

Que plogui durant el dia contribueix a fer precipitar el pol·len a terra, un fet que en fa minvar la concentració a l’aire. Per contra, la pluja rega les plantes que han de florir entre ara i l’estiu: parietària, blets, plantatge, gramínies, etc. Aquesta pluja, per tant,  enforteix les plantes i, això, podria implicar que acabessin produint pol·len durant més temps, fins a  l’estiu en cas que es mantinguessin temperatures moderades, no gaire altes.

L’escenari ideal per als al·lèrgics, pel que fa a la meteorologia -segons Belmonte- seria que un cop s’aturin les pluges d’aquests dies, pugessin de forma notable les temperatures. La calor faria que aquestes plantes tinguessin energia de forma més limitada en el temps, ja que s’esgotarien abans i, per tant, produirien pol·len durant menys temps.

Recomanacions per als al·lèrgics

Jordina Belmonte ha destacat que, en aquesta època de l’any, en la qual esclata de sobte la primavera, el més preocupant és que es produeixin pics sobtats -i molt marcats-  de pol·len d’algunes espècies a causa de condicions meteorològiques especialment favorables. Aquests pics tan elevats poden fer que persones que mai no havien tingut al·lèrgia, però que  hi estaven sensibilitzades, puguin veure’s també afectades.

Convé que els afectats per l’al·lèrgia sàpiguen quines plantes els generen l’al·lèrgia i que les localitzin a prop de casa per tal de poder-se mantenir el més allunyades possibles d’aquestes.

A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera a Jordina Belmonte a ‘El matí de Barcelona’ de betevé 91.0 fm: