El regidor d’Habitatge i Rehabilitació, Josep Maria Montaner, ha recollit aquest dijous l’European Responsible Housing Award en la categoria de finançament just per a la sostenibilitat de l’habitatge. L’entrega s’ha fet a la ciutat de Lió dins del marc del segon Festival Internacional d’Habitatge Social. El premi, que lliuren l’associació europea Housing Europe i la Federació Internacional de Llogaters, ha volgut així reconèixer les polítiques que l’Ajuntament ha posat en marxa per lluitar contra l’especulació a la ciutat. Aquest any s’han presentat als guardons 86 projectes procedents de 16 països diferents.

Idees innovadores en l’àmbit de l’habitatge

Les accions del consistori en matèria d’habitatge que han merescut el premi es troben incloses en el Pla pel dret a l’habitatge 2016-2025. Montaner ha volgut destacar que “l’Ajuntament ha estat capaç de mobilitzar habitatges privats per destinar-los a habitatges socials i assequibles, especialment als barris amb problemes de gentrificació, on no disposava de terrenys ni habitatges públics”. També s’han mobilitzat habitatges assequibles a través d’acords bilaterals amb propietaris privats, com per exemple els que s’han obtingut mitjançant la Fundació Habitat3. Gràcies a aquestes iniciatives l’Ajuntament ha adquirit més de 700 habitatges. El guardó també reivindica la promoció d’habitatge públic fet a Barcelona, amb un total de 70 projectes en marxa fins ara.

Els altres guanyadors

Els guanyadors en altres categories han estat la ciutat holandesa de Roosendaal en la categoria d’innovació i transició energètica; la ciutat italiana de Torí en la categoria d’apoderament d’equips; Berlín en la categoria de més que un sostre, el suport a les comunitats per la igualtat d’oportunitats, una categoria en la qual la cooperativa La Borda i la seva proposta de cohabitatge ha quedat finalista; i la ciutat francesa de Villeneuve-Saint-Georges en la categoria de construcció d’aliances estratègiques i foment de la participació de la comunitat.