El líder d’ERC, Oriol Junqueras; els exconsellers Raül Romeva i Jordi Turull, i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, han sortit aquest divendres al matí a les 06.55 h de la presó de Lledoners per primera vegada després d’obtenir el tercer grau penitenciari. Una estona més tard, a les 8.30 h, també ho han fet els exconsellers Josep Rull i Joaquim Forn i l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez. L’expresidenta del Parlament Carme Forcadell també ha sortit aquest matí de Wad-Ras i l’exconsellera Dolors Bassa ho ha fet de Puig de les Basses.

És el primer cap de setmana que se’ls aplica el tercer grau, després que les juntes de tractament de les presons aprovessin per unanimitat aquest dijous atorgar-los la modalitat de règim obert. Amb el tercer grau els líders condemnats per la sentència del procés podran passar el cap de setmana a casa per primera vegada. Passaran tres nits a casa i no tornaran a la presó fins dilluns al matí.

En sortir de Lledoners, Cuixart ha explicat als periodistes que el tercer grau no significa res en concret perquè el que volen és “sortir de la repressió d’una vegada per totes”. Junqueras ha explicat que està content de poder veure la gent del seu poble. També Turull ha assegurat que feia molt de temps que esperava que arribés aquest cap de setmana i ha dit que té ganes de donar les gràcies a tot el món per la força, el coratge i l’esperança que li han transmès.

Forcadell surt de Wad-Ras i Bassas, de Puig de les Basses

L’expresidenta del Parlament Carme Forcadell també ha sortit aquest divendres al matí de la presó de Wad-Ras, amb el seu vehicle i sense anar acompanyada. Forcadell, que va ser traslladada a Wad-Ras el 15 de juny per “raons de vinculació familiar”, podrà dormir a casa tres dies a la setmana, mentre que la resta els haurà de passar al centre penitenciari.

L’exconsellera Dolors Bassa a sortit a les 8.30h de Puig de les Basses i ha admès que estava “molt contenta” de  poder tornar a dormir a casa seva després de 880 dies. Tot i això, ha reivindicat que “la semillibertat no existeix; el que jo voldria és la llibertat”.