Una PDA permet als agents d'un control policial de carretera comprovar si els papers del vehicle aturat estan en regla, o si ha passat la ITV. Uns tràmits que abans s'havien de fer per telèfon. "Está asegurado, el propietario en este caso es el conductor." Analitzar l'ús que la policia fa de dispositius tecnològics com aquest és l'objectiu d'una investigació d'àmbit europeu que pretén estudiar l'impacte de la tecnologia en les rutines policials i determinar quin camí caldria seguir. EMILI QUEVEDO, Planificació i Organització Mossos d'Esquadra "Fins ara la tecnologia aplicada a nivell intern, ara l'aplicarem a nivell extern". En aquest sentit, l'estudi apunta a les xarxes socials com una bona opció per millorar la interacció amb els ciutadans. MILA GASCO, investigadora "La tecnologia 2.0 permet apropar-se al ciutadà, però també que ells ens comuniquin coses que passen". L'estudi, però, encara no s'ha acabat. La propera fase de la investigació serà comparar l'ús de la tecnologia que fan els diferents cossos policials.

L’estudi COMPOSITE (Comparative Police Studies in the European Union) vol analitzar l’ús de les noves tecnologies per part de 26 policies europees de 10 països diferents. A Espanya, els Mossos d’Esquadra i la Policia Local de Madrid són dos dels cossos estudiats dins d’aquest projecte, que va començar l’any passat i no estarà enllestit fins al 2014.

Després de l’anàlisi inicial, de la qual avui s’han presentat els resultats a Barcelona, en les següents fases de COMPOSITE es compararà com fan la feina els diferents cossos policials, perquè tots plegats puguin millorar. L’objectiu és l’intercanvi d’informació i experiències en un camp on hi ha pocs però valuosos precedents a conèixer.

Per exemple, la policia britànica porta anys experimentant amb Twitter com a canal per reunir informació sobre sospitosos i alhora informar els veïns de les investigacions que estan duent a terme. Aquí, els Mossos d’Esquadra van obrir no fa gaire un perfil a Facebook, però ara com ara es fa servir exclusivament com a canal d’informació ciutadana.

Com a projecte de recerca, COMPOSITE és una iniciativa conjunta d’una quinzena de centres universitaris europeus, entre els quals hi ha l’Institut de Governança i Direcció Pública d’ESADE (URL).