Ser homosexual o lesbiana als cossos policials no és fàcil. L’Álvaro Sopa és policia local a Vitòria i assegura que encara s’ha de treballar a les comissaries per normalitzar l’homosexualitat. “No és habitual fer pública la teva condició sexual de forma oberta, perquè dins la comissaria patim microhomofòbia i comentaris“, diu.

L’Álvaro explica que l’estabilitat amb la seva parella el va arrossegar a fer pública la seva relació però que el fet de pertànyer a un sector laboral com el policial fa més difícil fer el primer pas. “En un cos jerarquitzat on hi ha expectativa de poder ascendir es pot pensar que la teva condició sexual pot limitar-te“, diu l’Álvaro.

La diversitat sexual en l’àmbit policial

Segons l’associació de policies LGTBI+ Gaylespol encara hi ha casos de masclisme i LGTBIfòbia a l’interior dels cossos policials. Per això per primera vegada a tot l’Estat, s’ha celebrat una jornada amb policies dedicada a la diversitat sexual i a la seguretat. El principal objectiu és lluitar contra aquests casos de discriminació i apropar la policia a la ciutadania.

Segons la presidenta de Gaylespol, Isabel Tapia, s’ha de canviar la imatge que ha quedat dels cossos policials del passat. “La policia fa anys era repressiva cap al col·lectiu LGTBI i volem trencar aquesta percepció i fer-nos més propers amb la ciutadania“.

Durant la jornada s’han pogut creuar testimonis i parlar dels casos LGTBI dins els cossos policials. També s’ha conversat sobre els protocols a seguir davant d’agressions contra el col·lectiu LGTBI i que aquestes es considerin delictes d’odi. Per això la xerrada ha comptat amb la presència del fiscal de delictes d’odi de Barcelona, Miguel Ángel Aguilar.