explosius guerra civil

Els qui passin aquest divendres pel carrer del Marroc, al barri de Provençals del Poblenou, a Sant Martí, es poden trobar amb un dispositiu policial peculiar. A l’altura del número 133 d’aquest carrer s’hi han desplaçat patrulles de la Guàrdia Civil i dels Mossos d’Esquadra que treballen en un solar buscant possibles explosius de la Guerra Civil. La imatge ha sorprès veïns i transeünts, malgrat que, segons ha pogut saber betevé, no ha de ser motiu d’alarma.

Fonts de la Guàrdia Civil confirmen que es tracta de tasques per trobar explosius sense detonar. El motiu de la cerca és l’inici d’unes obres que han de començar en aquest punt i, abans de fer-hi entrar les màquines, cal assegurar-se que sota terra no hi ha res que pugui provocar ensurts.

Les tasques tenen la col·laboració de la Unitat de Desactivació d’Explosius de la Guàrdia Civil i, també, dels Mossos d’Esquadra. L’alerta sobre la possibilitat que hi pugui haver explosius l’han donada els veïns.

Treballs amb georadars

Per això, la Guàrdia Civil ha fet venir un equip de tècnics de Madrid que, amb un georadar, escanegen el que pot haver enterrat al solar. L’aparell funciona amb ones que retornen amb informació del que es poden trobar. Insisteixen, però, que no és clar que localitzin res i tampoc saben quant s’allargaran els treballs.

Ara bé, en cas d’aparèixer algun vestigi bèl·lic, s’iniciarien els procediments establerts per retirar-ho.