Una cinquantena de famílies del Congrés i els Indians s’han mobilitzat en contra del columbari que asseguren que d’un dia per l’altre ha aparegut a l’exterior de la parròquia de Sant Pius X. És una proposta que el mossèn ha tirat endavant sense tenir el vistiplau de l’Arquebisbat de Barcelona, segons ha explicat a betevé fons del mateix organisme.

El columbari, amb capacitat per a 80 urnes, es troba en un pati interior enjardinat propietat de l’Arquebisbat de Barcelona, al qual donen els balcons i finestres de cinc finques d’habitatges. De fet, el cinerari es troba a menys de 10 metres d’alguns habitatges i locals. És per això que les famílies s’han unit per reclamar que es retiri.

Invasió a la intimitat

Els veïns del carrer de Pardo consideren que el columbari és un invasió a la privacitat dels inquilins i dels fidels.

El rector no ha considerat si aquí viu un islamista, un budista, un ateu o algú a qui només la vista d’això ja li molesta”
Enric Sahún, president de la comunitat del carrer de Pardo, 7

Els veïns afegeixen que la seva vida quotidiana podria no respectar el silenci necessari per a les visites dels fidels. “Aquí pot haver algú escoltant música, un nen plorant o un gos bordant que pot incomodar la gent que vingui”, explica l’Enric Sahún, president de la comunitat del carrer de Pardo, 7. A més, l’Emilio Ramos, un altre veí afectat, diu que perjudicaria la seguretat de les finques perquè no saben com es controlaria l’accés de les persones al columbari i hi podria accedir gent a deambular pel pati.

De moment, les obres estan aturades

Els representants veïnals de les famílies afectades han demanat a l’Arquebisbat de Barcelona l’informe tècnic favorable que hauria de permetre la instal·lació d’aquest columbari. De moment, però, no n’han tingut resposta perquè, de fet, segons l’Arquebisbat, encara no s’ha acabat el procediment tècnic. A més, a través de l’associació de veïns, han fet arribar la queixa al districte de Sant Andreu. De fet, el consistori ha realitzat una inspecció i ha instat el capellà a aturar les obres fins que es pugui valorar l’aplicació de les normatives respecte a aquestes instal·lacions.

Protesta a les portes de missa

A més, els veïns temen que si no s’atura el projecte, el mossèn podria arribar a ampliar el columbari a tot el perímetre de la parròquia. Per això, malgrat que les obres estan aturades de forma provisional, cada diumenge abans de la missa els afectats entregaran un escrit als fidels de la parròquia de Sant Pius X per manifestar el seu malestar. De fet no descarten fer accions més contundents si fos necessari.