La placa, situada al mur del cementiri de Poblenou del carrer de Carmen Amaya, és una iniciativa de la Comissió Ciutadana per la Recuperació de la Memòria dels Barris de Barraques de Barcelona, que ha treballat juntament amb l’Arxiu Històric del Poblenou i els seus veïns per dur a terme l’homenatge. Les cases de Rere Cementiri van sorgir a finals del segle XIX i es van mantenir fins a 1990, quan van ser enderrocades en el marc de les obres olímpiques per a la construcció del Parc del Poblenou.

“Aquest és un acte de dignitat, justícia, reconeixement i d’apoderament perquè les següents generacions coneguin el passat. El més important no són els barris sinó les persones que el dignifiquen”, ha destacat Jordi Giró, membre de la CComissió Ciutadana per la Recuperació de la Memòria dels Barris de Barraques de Barcelona.

Els veïns que vivien a l’antic barri el recorden com un petit poble amb habitatges dignes d’obra i amb un estil de vida molt familiar. “No eren barraques, eren cases d’obra, algunes de 200 metres quadrats, i marxar d’allà va ser un calvari, va ser forçat”, diu la Ramona, una veïna que hi vivia. Alguns dels antics veïns del barri han assistit a l’acte amb tota la família, perquè allà van estar-hi durant diverses generacions i volen que els néts coneguin els seus orígens.

Els veïns de l’antic barri, la majoria d’edat ja avançada, s’han mostrat molt orgullosos de tenir una placa commemorativa que mantingui viu el record de l’antic nucli de Rere Cementiri, un lloc on les portes de les cases estaven sempre obertes i els nens jugaven tot el dia al carrer. A la placa hi ha impresa una fotografia feta pel fotògraf Pepe Encinas que mostra la vida quotidiana de Rere Cementiri.

Jordi Fossas, director de l’Arxiu Històric del Poblenou, destaca que barris com l’antic Rere Cementiri “han ajudat a fer créixer la ciutat”, així que no s’ha d’oblidar les persones que hi vivien i que són “la història viva del barri”.

L’Arxiu Històric del Poblenou i la Comissió Ciutadana per la Recuperació de la Memòria dels Barris de Barraques estan fent una tasca de recuperació de la memòria de les zones de Barcelona on hi havia barraques. El 25 de novembre es va descobrir la primera placa en record del barri del Somorrostro i el 22 de febrer passat, la que recorda les barraques del Camp de la Bota. El 12 d’abril s’inaugurarà una placa al Poble-sec i el 18 d’abril, a la plaça d’Ángel Pestaña.