La concentració ha anat dirigida sobretot contra el ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini. La comunitat gitana ha demanat la seva dimissió el titlla de “xenòfob” per les seves declaracions contra el poble gitano.

Els manifestants asseguren que els darrers esdeveniments a Itàlia no són un cas aïllat a Europa. Demanen una reacció immediata de la comunitat europea per evitar “una de les pàgines més fosques de la història del poble gitano“. Per això, el col·lectiu gitano ha entregat una carta al director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradelles.

Carta al cònsol d’Itàlia

Els organitzadors de la protesta també han fet arribar un escrit a Gaia Lucilla, cònsol general d’Itàlia a Barcelona. En aquesta carta, els manifestants demanen que el primer ministre italià, Giuseppe Conte, faci una “declaració de rebuig” contra totes les afirmacions “antigitanes” per part de càrrecs públics, així com la dimissió del ministre Salvini.

“No està respectant la seva pròpia Constitució quan anuncia la seva voluntat de fer un cens de la població gitana“, diu la carta sobre Salvini. A més, el document menciona les recomanacions generals de la Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància sobre la lluita contra els discursos d’odi.

La protesta, contra els “discursos nazis”

Juan de Dios Ramírez Heredia, antic diputat del Congrés i del Parlament Europeu, ha participat en la protesta. Pertany a la comunitat gitana i destaca per la defensa dels drets d’aquesta comunitat, i lamenta que es repeteixin al continent europeu escenaris semblants als del segle passat: “No pot ser que a l’Europa actual es recuperin discursos nazis com els que van dur mig milió de gitanos a l’extermini“, ha lamentat.