Amb aquest acte simbòlic s'ha presentat oficialment la Plataforma Defensem el Park Güell. Critiquen les darreres actuacions del consistori, com la reducció del personal de manteniment o de seguretat. I reclamen que el parc continuï sent públic i d'accés gratuït per a tothom. membre de la Plataforma Defensem el Park Güell "Respon a una lògica molt política no tant de necessitat sinó, molt política, del fet que volen tancar el parc i el volen posar més al servei interessos que no són els de les persones que vivim aquí." Els turistes, miraven l'acte encuriosits i amb perspectiva internacional. CHRISTOPHER NOVAK "Als Estats Units els parcs públics són gratuïts per a tothom. Ningú no ha de pagar cap taxa, tothom hi pot entrar i gaudir del parc." La regidora del districte, Maite Fandos, va anunciar que es podria començar a fer pagar entrada als turistes a principis de 2013. La plataforma, a la qual s'han adherit 28 entitats i ha recollit unes 20.000 signatures, demana més transparència al consistori.
Propostes del consistori
La regidora de Gràcia, Maite Fandos, va confirmar aquest octubre a la Comissió de Cultura que el cobrament d’entrada i el tancament a la part monumental del parc als que no són barcelonins s’aplicaria a partir de 2013. De fet, la regulació del Parc Güell ha marcat el primer any de mandat de Fandos al districte.
De fet, segons informava la publicació l”Independent de Gràcia’ el març d’aquest any, Hàbitat Urbà ja tenia sobre la taula un “informe tècnic per avalar la proposta de tancament de la part monumental del Park Güell amb pagament inclòs”. Un cop validada la proposta del tancament del parc, la regidoria va començar a treballar en l’elaboració d’un “estudi jurídic sobre la distinció entre barceloní i turista”, per tal de determinar qui hauria de pagar i qui no. Aquest juliol, el consistori va confirmar que l’entrada costaria 5 € i es començaria a cobrar a partir de la tardor, però finalment s’ha retardat.
Oposició veïnal
Al febrer de 2011, la Coordinadora d’Entitats del Park Güell es va mobilitzar contra el tancament del parc, a causa de les tanques perimetrals que hi va instal·lar l’Ajuntament. Set mesos després, al setembre, associacions i entitats veïnals de l’entorn del Parc Güell, juntament amb la FAVB, van presentar un manifest de vuit punts en què apuntaven les seves prioritats respecte al futur del parc.
Anàlisi territorial
A finals del mateix any, des de l’Observatori de projectes i debats territorials de Catalunya – instrument de l’SCOT, filial de l’Institut d’Estudis Catalans– Montserrat Mercadé va analitzar en perspectiva en aquest article, el Pla Integral d’Actuacions al Park Güell.