L'associació veïnal El Plat de Gràcia es dedica a reaprofitar menjar que, d'una altra manera, aniria a les escombraries. Asseguren, que cada dia es llencen molts aliments només per l'aspecte. ALBA ÁLVAREZ, El Plat de Gràcia "Des de l'observació que cada cop eren més les persones que estaven remenant els contenidors de les escombraries per obtenir menjar, vam plantejar que vistes aquestes necessitats i també la realitat d'un sistema que intrínsicament genera malbaratament, què fer." La iniciativa va començar fa tres anys. En un primer estudi al barri, van descartar els comerços d'alimentació ecològica perquè no hi havia malbaratament de menjar. Per això, van optar per fer una visita als mercats. ALBA ÁLVAREZ, El Plat de Gràcia "Acabaven tirant molt de menjar, o ells tenien una despesa per crear un canal d'aprofitament, o allò anava directament a les escombraries." Des d'aleshores El Plat de Gràcia prepara dinars de reaprofitament amb el que els donen els paradistes del Mercat de l'Abaceria. Dos divendres al mes, recullen tot el menjar que ja no es pot vendre i que s'hagués llençat. LLUÍS OLIVERES, paradista del Mercat de l'Abaceria "Que no té vista per vendre, que ja té dos dies d'exposició, aleshores canvia de color i la gent això ja no ho vol. Pues això, o se'n va a les escombraries, o va per als animals o per a coses d'aquestes." El Plat de Gràcia col·labora amb altres entitats que es dediquen al reaprofitament dels aliments. Entre tots, han implicat el Mercat de l'Abaceria a malbaratar menys menjar. CARLOS DESCALS, paradista del Mercat de l'Abaceria "No només vénen ells, ens ve molta gent, altres associacions, i cada dia ve algú i s'endú alguna cosa que queda, no tirem res". Els aliments que més es reaprofiten són les verdures, el pollastre i les llegums. Amb tot aquest menjar preparen, cada quinze dies, un dinar que serà servit al menjador popular d'El Plat. Es tracta d'una taula parada al mig de la plaça del Diamant. ALBA ÁLVAREZ, El Plat de Gràcia "Des de poder-nos trobar amb persones de nivells socioeconòmics molt diferents i trobar-nos compartint el plat a taula. Potenciar això, que tots podem fer cuina de reaprofitament, que tots podem ser creatius a l'hora de veure que tinc a la nevera, que abans de tirar aquesta pastanaga que està una mica moixa, què poder-ne fer."

El Plat de Gràcia, amb seu a l’Ateneu Rosa de Foc, és un projecte local d’aliment transformador que es basa en l’autogestió i que vol conscienciar la gent del barri sobre el consum responsable i el malbaratament, sobretot dels aliments que es llencen cada dia. L’objectiu del projecte és aprofitar aquests excedents en bon estat per servir àpats al veïnat de Gràcia, en forma d’aliments cuinats, de forma gratuïta, al local de l’associació. Els productes els aconsegueixen dels comerços del barri i de les parades dels mercats, que voluntàriament hi col·laboren.