El plàstic està molt present al nostre cos. Aquesta és la conclusió de l’estudi que ha fet Rezero, la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, a 20 personalitats de la societat catalana i balear. Actors, músics, doctors i ecologistes s’han sotmès a una analítica d’orina i tots tenen fins a 21 substàncies derivades del consum de plàstic d’un sol ús provinents de l’alimentació envasada.

Els efectes del plàstic sobre la salut

Les conseqüències que pot tenir per a la salut la presència de residus plàstics al cos encara són una incògnita. Tot i això, la doctora Elena Carreras alerta: “No cal estar fent investigacions llargues i costoses per veure l’efecte nociu que pugui tenir el plàstic sobre la persona. Hem d’aplicar el principi de precaució”.

“En un futur, segurament els metges haurem de recomanar que no es fumi, no es begui, i a més, zero plàstics a la dieta”

Societat Residu Zero

Per tal de reduir-ne el consum, Rezero ha posat en marxa la campanya “Salut de plàstic”. L’objectiu és avançar cap a la societat Residu Zero, per això demanen a les administracions una normativa més estricta que penalitzi l’ús d’aquest material en l’embolcall de productes alimentaris i que fomenti els envasos reutilitzables o compostats. A més, conviden els consumidors a anar a comprar amb carmanyoles o recuperar antigues tradicions com ara retornar els envasos.