Els diferents usuaris de la plaça del Poble Romaní han deixat enrere els problemes de convivència entre ells. Ja són moltes les reunions que s’han anat fent durant mesos, on s’ha tractat el tema i s’han anat definint com aniran distribuïts els diferents usos del que serà la nova plaça. En la darrera trobada, aquest mes d’octubre, totes les parts han estat d’acord a posar-se a treballar per un nou objectiu en comú: dinamitzar l’espai per fer front als problemes d’incivisme i abandonament.

Volen omplir la plaça d’activitats

Els diferents usuaris -veïns, jugadors de petanca, tenidors de gossos…- denuncien l’estat d’abandonament de la plaça. Després d’un temps ocupada pels barracons de l’Escola l’Univers i en espera de les obres de reforma, la plaça és un espai on no es fan activitats. Només durant la Festa Major de Gràcia, l’espai es dinamitza en una tradició recuperada fa dos anys per l’Associació Joves Gitanos de Gràcia. O les partides de petanca dos cops a la setmana del Club del Casal d’Avis Siracusa.

Per tornar a donar-li vida, han començat a fer les primeres propostes: un mercat d’intercanvi, unes jornades canines, un torneig de futbol, activitats de Nadal o celebrar els Foguerons de Sa Pobla, a Gràcia. 

Posar fi als problemes d’incivisme

Per la situació de deixadesa de la plaça, el principal problema que denuncien els veïns és el de l’incivisme, sobretot el “botellón” que està afectant totes les places de Gràcia i també ha arribat a la del Romaní.

Àlex Castelló, portaveu dels usuaris del pipican de la plaça, assegura que sobretot a les tardes i nits la situació és un descontrol: “Com que no hi ha ni bars, no hi ha res, a diferència d’altres places, aquesta queda una mica com la plaça on pots fer el que vulguis”.

Ricard Valentí, de l’Associació Joves Gitanos de Gràcia, creu que omplir l’espai d’activitats durant tot l’any serà una primera solució perquè la plaça torni a agafar vida ” i no sigui només la plaça on venen els gossos o on venen els xavals a fumar”. D’altra banda, també creu que cal que hi hagi agents cívics.