Aprofitant el centenari de la xarxa d’autobusos, TMB vol renovar els uniformes dels seus treballadors. Per això, ha posat en marxa un procés participatiu intern perquè la plantilla pugui decidir com vol que siguin les noves peces de roba. Des del 1996 no se n’havia fet cap canvi. Segons TMB “la uniformitat de la plantilla és un factor clau i de identitat, que ha de ser fàcilment reconeixible per tothom”. L’objectiu, però, afegeixen és transmetre “una imatge moderna i sostenible”, i a això també hi ajuda un disseny d’uniformes més actual. La previsió és que a finals d’any es conegui l’empresa guanyadora que confeccionarà els nous dissenys. La producció i distribució dels nous uniformes està prevista per a l’any 2024.

La plantilla veu amb molt bons ulls el canvi

La Lídia treballa a la parada de metro de Vall d’Hebron. Ella ha estat una de les treballadores que ha donat la seva opinió fent l’enquesta. Creu que és important que el vestuari dels treballadors es renovi i s’adapti a nous estils, tot respectant els valors que representen l’empresa com el de la serietat. Explica, per exemple, que porta tot l’any el pantaló d’estiu perquè el d’hivern l’incomoda pel tacte. I pel què fa a la part de dalt del conjunt, proposa a l’enquesta dur un polo en lloc d’una camisa.

El Sergi és conductor d’autobús. Destaca que el fet d’haver format part del procés participatiu els ha reforçat el sentiment de pertinença. Veu adequat el canvi cap a teixits més còmodes. Tant la comoditat, com el fet que sigui una roba més pràctica són els dos objectius principals per als treballadors.

La mirada de les dones clau per definir una nova etapa

Entre les preguntes de l’enquesta n’hi ha diverses que demanen l’opinió a les dones. Si volen anar amb faldilla o no, o si creuen adient el mocador com a complement són algunes de les qüestions que es plantegen i que fins ara no es podien escollir. En un inici, les dones desenvolupaven tasques d’oficina i havien de dur faldilla. A mesura que els temps han canviat i les dones han guanyat terrenys en el món laboral, el vestuari també ha reflectit aquests avenços. Ara a TMB les dones tant poden ser recepcionistes com conductores, i algunes treballadores expliquen que quan han de baixar a les vies o assistir una persona que ha patit un desmai no els és còmode fer-ho amb faldilla. D’altres la prefereixen “perquè els feminitza una imatge fins ara massa masculinitzada”.