Ja fa setmanes que l’Associació Catalana d’Empreses de Salut Ambiental, ADEPAP, estan actuant contra les plagues d’insectes, típiques dels mesos d’estiu. Asseguren que les altes temperatures primerenques estan afavorint que paneroles i mosquits tigres hagin aparegut abans del previst, una circumstància que no és nova, i que es va produint els darrers anys. Andreu García, vicepresident ADEPAP, corrobora que “continua la tendència a la desestacionalització. Abans les campanyes de controls de plagues podien durar sis mesos, i ara vuit o nou”. Les empreses ja han començat a treballar per evitar la proliferació d’insectes, especialment la panerola del clavegueram, de color marró i habitual a ciutats com Barcelona.

Els mosquits també seran els protagonistes de nou aquest estiu. Segons ADEPAP, malgrat no ha plogut gaire, l’espècie de mosquit tigre necessita poca aigua per poder aparèixer amb força i reproduir-se i, per això, ja se n’han començat a detectar.

Les rates, una plaga que dura tot l’any

Un dels animals als quals cal combatre tots els mesos de l’any és la rata. Tot i que la grisa és la més freqüent, a les ciutats ha augmentat la presència de la rata negra. Aquesta espècie escala més fàcilment i és capaç de pujar a les parets i els cablejats. Des d’ADEPAP recorden que la ciutadania té una part important de responsabilitat per evitar la proliferació de les plagues. Andreu García, que la seva aparició depèn de molts factors, però que en aquells llocs “amb més incivisme, amb contenidors en mal estat o que no es fan servir bé”, hi apareixen abans “perquè tenen l’aliment al seu abast”.

Reclamen menys limitacions de la UE

L’Associació Catalana d’Empreses de Salut Ambiental lamenta que les restriccions europees de protecció del medi ambient estan afectant el tractament de les plagues. “Estem traient insecticides i tenim la sensació que la tasca restrictiva és més ràpida que la tasca innovadora”. Des de l’entitat afirmen que “estem reduint la força dels insecticides, i que això suposa més problemes per reduir poblacions”.