Els barris de barraques de Can Baró i el Carmel van sorgir a partir de 1945 i van arribar als 3.000 habitants als anys 60. L’Associació de Veïns del Carmel va liderar moltes mobilitzacions per millorar-ne els condicions de vida i aconseguir pisos dignes al lloc on eren les barraques. Això es va fer realitat l’any 1984 quan es va aixecar un grup d’habitatges nous. El 1990 es van enderrocar les últimes barraques.

Avui els antics veïns i els familiars d’aquestes barraques de Raimon Caselles i d’altres nuclis propers han pogut veure la placa commemorativa col·locada a la carretera del Carmel, davant del grup d’habitatges on es van traslladar les persones de la zona a partir dels anys 80. A més de la placa s’hi ha col·locat un plafó on s’explica el passat barraquista del Carmel. Els antics habitants de barraques han compartit el sentiment d’alegria en rebre un homenatge com aquest.

“Treballava 12 hores al dia en una fàbrica i dormia en una barraca de 20 metres quadrats amb 14 persones“, diu Matilda Santos. Els barracons eren petits habitatges on vivien famílies senceres en molt poc espai. La situació era molt precària perquè durant molt de temps no van tenir ni aigua corrent ni electricitat. La manca de serveis de clavegueram i la concentració d’habitants en habitatges improvisats va provocar que hi haguessin infeccions i malalties.

La majoria de persones que van anar a parar als barris de barraques del Carmel eren immigrants andalusos que fugien de la pobresa dels seus pobles i de la repressió franquista. Aquí a Barcelona, tot i que al principi van viure en males condicions, van trobar feina i es van sentir molt ben acollits, explica José Macias, que va viure al nucli de Francisco Alegre.

A partir dels anys 70 es van fer mobilitzacions per reivindicar la millora de les condicions de vida a la zona del Carmel. Entre els que es mobilitzaven, els veïns del nucli de barraques conegut com El Santo, on s’ha col·locat la placa. Els veïns van aconseguir que es fessin blocs de pisos per a ells, que se substituïssin les barraques on estaven i també van participar en el disseny dels habitatges.

Des de fa anys la Comissió ciutadana per a la recuperació de la memòria dels barris de barraques de Barcelona està treballant per homenatjar aquests barris de barraques desapareguts perquè no caiguin en l’oblit. El 2011 es va fer un gran pas recuperant oficialment el nom de la Platja del Somorrostro a la zona de la Barceloneta situada entre l’Hospital del Mar i el Port Olímpic, on hi van viure milers de persones en barraques.

Ara s’estan col·locant plaques commemoratives i plafons informatius a tots aquests barris de barraques per recuperar la memòria històrica. S’han fet quatre plaques grans als barris de barraques més significatius: a la Platja del Somorrostro, a Can Valero i Tres Pins a Montjuïc, al Turó de la Rovira i al barri de la Perona. També s’estan col·locant plaques més petites però igual d’importants a altres zones. De moment ja s’han inaugurat la placa de la Platja del Somorrostro, les del Camp de la Bota, les de Rere Cementiri, les del Poble-sec, les barraques de Santa Engracia al barri de la Prosperitat i la del Carmel.

Encara queden per inaugurar les plaques de les barraques de la Diagonal i en un futur es vol ampliar aquesta xarxa de plaques commemoratives a les zones de l’Hospital de Sant Pau i Can Tunís.