Les Glòries, a mans dels barcelonins. Mentre no s'acaben les obres de transformació, la plaça prendrà vida amb usos provisionals. Aquesta urbanització temporal començarà a la banda mar amb un cost de tres milions d'euros. A tocar del centre comercial, hi haurà una àrea d'estada i jocs infantils i, al costat, una torre mirador. L'edifici circular serà un observatori des d'on contemplar com evolucionen les obres, ja que tindrà una alçària de més de 10 metres. Davant del Disseny Hub, es gaudirà de l'ombra que donarà una pèrgola. Amb forma rectangular, aquest umbracle també disposarà de mobiliari urbà. La vegetació tindrà protagonisme al costat del Mercat dels Encants. S'hi ubicarà un viver de les alzines recuperades del centre de la plaça. Un espai que es podrà visitar durant el dia i que es completa amb un punt d'informació i un centre de lloguer de bicicletes. Els usos provisionals de la banda mar estaran enllestits al desembre. Un mes després, engegarà la urbanització de la part nord, amb un pressupost de 2,3 milions d'euros. Aquí es construirà un viver d'espècies vegetals i a la zona dels antics Encants s'hi instal·larà un espai per a activitats culturals com festes populars i cinema a la fresca. Les Glòries provisionals també seran esportives amb circuits d'atletisme o pistes de patinatge, que es materialitzaran el maig de 2015. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Jo avui faig una crida. Quan això vagi avançant, jo demano a la gent que vingui a gaudir-ho perquè consisteix que durant tot aquest temps de construcció la gent participi i s'ho senti seu."

La primera fase del projecte, que costarà tres milions d’euros, es treballarà al costat de mar. A prop del centre comercial s’hi instal·larà una zona de jocs infantils. Davant del Disseny Hub s’hi posarà l’umbracle, una pèrgola rectangular que incorporarà mobiliari urbà, i a tocar dels Encants, un viver amb les alzines que es van haver d’arrencar de la plaça per a l’enderrocament de l’anella. En el mateix costat hi destacarà una torre de més de 10 metres que actuarà com un mirador de les obres, tot i que es construirà més endavant, entre els mesos de gener i abril de 2015, coincidint amb la segona fase.

Aquesta nova fase, la del costat de muntanya, està pressupostada en 2,3 milions d’euros i té prevista la creació d’una esplanada sembrada amb alfals, esparceta i gramínies a la zona dels antics Encants, que se segarà en moments concrets per fer-la servir per a activitats culturals; així com d’un viver d’espècies de plantes. Durant aquest mateix període també es construiran diversos equipaments esportius, com pistes d’atletisme, de bàsquet o taules de ping-pong i futtoc.

L’Ajuntament explica que, a l’hora de planificar la urbanització provisional de la plaça, s’han atès les peticions dels veïns i hi han participat totes les àrees del consistori. A més, s’ha col·laborat amb l’equip d’arquitectes que va redactar el projecte definitiu per a la plaça que es començarà a construir a partir de 2016. Està previst que les obres d’enderrocament de l’anella de la plaça de les Glòries Catalanes s’acabin aquest setembre, fet que permetrà començar a treballar en la urbanització provisional sobre el calendari previst.

Trias convida a visitar la transformació “des del minut u”

Els usos provisionals de les Glòries s’han explicat sobre el terreny en una visita d’obres. Per primera vegada des que va engegar la transformació s’ha pogut veure l’alcalde, Xavier Trias, “in situ’” Acompanyat del tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, han assegurat que els usos temporals de la plaça volen “donar valor a l’espai públic” i han animat els ciutadans a visitar les Glòries per viure els canvis en directe. “Faig una crida: demano a la gent que vingui a gaudir-ho perquè participi i s’ho senti seu”, ha dit l’alcalde. Vives ha explicat que amb les Glòries volen trencar el mite que d’un espai en obres no se’n pot gaudir fins que els treballs no s’han acabat.