La plaça dels Àngels era un dels punts de trobada dels patinadors de Ciutat Vella, fins que el confinament domiciliari va buidar els carrers. La desescalada de finals de la primavera passada, però, ha reconvertit aquest espai del Raval en un punt de trobada no només de patinadors, sinó també de persones que busquen un indret on reunir-se i socialitzar.

Ho confirma la Francesca Ubac, tercera generació de l’herboristeria Llansà. Diu que “ara tothom s’ha agrupat aquí” i lamenta que “n’hi ha prou que a les 22 h s’hagi de ser a casa perquè per a ells [els patinadors i la gent que hi beu] aquesta plaça sigui xauxa“.

Aquesta sensació és compartida per altres comerciants dels entorns de la plaça, especialment els dels carrers de Montalegre i d’Elisabets. A peu de carrer, i de plaça, els veïns també hi coincideixen: “Ara hi ha més gent, més agrupada i més concentrada“, expliquen.

El vespre, l’hora sensible

Molts veïns i comerciants coincideixen en una altra cosa: l’hora de les concentracions de persones.”És al vespre“, reiteren, quan “moltes persones joves” s’hi troben “per beure i fer-hi botellades“.

Una altra botiguera del carrer d’Elisabets, Helena Mayoral, detalla que “entre les sis i les vuit, la policia fa fora a tothom que és allà fent botellades, patinant, tocant instruments, fumant…”, però afegeix que després que els hagin desallotjat, “quan la policia se’n va, hi tornen“.

Aquesta pràctica ha anat augmentant els darrers mesos, tot i els dispositius que la Guàrdia Urbana i els Mossos organitzen per evitar les aglomeracions de persones. En l’operació d’aquest dissabte, però, les persones desallotjades es van encarar a la policia i hi va haver incidents.

El Departament de Salut ha admès que, passat Setmana Santa, revisarà l’horari del toc de queda “per l’impacte emocional que està tenint en els joves”.