L’informe ‘Estat de la joventut 2015’ posa en qüestió l’efectivitat del Pla d’equipaments juvenils que s’ha dut a terme durant els últims set anys. Constata que els recursos emprats per a joves no s’han repartit de manera equilibrada i que han generat grans desigualtats entre barris.

Segons l’estudi, a Gràcia s’hi han fet gairebé totes les actuacions previstes, mentre que l’Eixample continua sent el districte amb menys equipaments juvenils. El mateix passa amb la tipologia: s’han creat pràcticament tots els punts d’informació juvenil previstos però només una tercera part dels espais joves.

A més, el document publicat pel Consell de la Joventut també constata que, al llarg de 2015, no s’ha convocat cap de les taules de seguiment previstes per valorar el funcionament del Pla jove, el Pla de xoc contra l’atur juvenil o el de garantia juvenil.

Entre altres dades, l’informe ‘Estat de la joventut 2015’ també recull xifres de l’Observatori Català de la Joventut, en què es mostra com des de 2007 s’han destruït 427.000 llocs de treball ocupats per joves. El document també s’inspira en la informació publicada a l’Enquesta de Joves Barcelona 2015, publicada al desembre, i de la qual es desprèn que la meitat de joves acceptaria sous per sota del que consideren just.

Més implicació i participació

Davant d’aquesta situació, el consell ha engegat un procés participatiu per conèixer la realitat i les mancances de la ciutat. Demanen la implicació de l’Ajuntament amb una revisió del tipus d’espais que hi ha i potenciar un model de gestió cívica que fomenti la participació de tots els agents socials. Per acabar, des del Consell de la Joventut lamenten que, per primera vegada, en més de 20 anys, hagi desaparegut la regidoria de Joventut i demanen al govern municipal reincorporar el departament en la mesura del possible.