ANTONI VIVES, tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà "A Barcelona no s'ha fet mai aquesta experiència, que és posar a disposició de les entitats cíviques la gestió d'una part del patrimoni de la ciutat, patrimoni que esta aturat, que esta en desús. Vosaltres el que fareu serà afegir-hi valor" Els membres de la Casa Orlandai de Sarrià esperaven poder entrar a l'espai Gardenyes des del mes d'abril. Avui han rebut les claus i la visita al solar no s'ha fet esperar. Ara, el repte que se'ls planteja juntament amb altres entitats del barri és donar-hi vida. ORIOL BARBA, membre de la Junta de la Casa Orlandai "Cal recordar que aquests espais els cedeix l'Ajuntament perquè no té recursos però nosaltres tampoc no en tenim. A mesura que tinguem gent veurem com ho gestionem." De moment la idea inicial és convertir tot aquest espai en un hort urbà de gestió veïnal. "La idea és que hi treballi gent amb risc d'exclusió social. A més, aquí a Sarrià hi ha molta gent gran que viu sola i també volem que s'hi afegeixin." "Les entitats que gestionaran l'Espai Gardenyes volen que sigui un lloc obert al públic i hi faran tot tipus d'activitats lúdiques com ara concerts." A més, no volen que aquest pla es redueixi només a una prova pilot, sinó que aposten perquè el model de gestió ciutadana dels espais públics es faci cada vegada més fort.

El concurs del pla Buits es va convocar a finals de l’any passat per cedir l’ús i la gestió de 19 solars buits repartits per tota la ciutat a entitats sense ànim de lucre.  La comissió d’avaluació del concurs va declarar deserts cinc dels emplaçaments, perquè no s’hi havien presentat candidats o perquè les propostes que s’havien presentat no s’ajustaven als criteris marcats per poder dinamitzar l’espai. A més, durant el procés, dues associacions han renunciat al solar que se’ls havia cedit.

Per tant, finalment, dels 19 solars possibles, se n’han adjudicat 12. La majoria dels projectes que s’hi desenvoluparan són horts urbans, però també n’hi haurà d’altres, com un menjador social o un aparcament vigilat per a bicicletes.

Les entitats  podran fer servir els espais durant tres anys. L’Ajuntament ha invertit prop de 400.000 euros a adequar els solars, on s’han aplanat els terrenys i s’han col·locat tanques.