Van arribar de Mèxic fa gairebé un any. La Gloria estudia dret a la UB gràcies a un programa d'intercanvi. La seva parella, el Javier, cursa el màster en criminologia. Abans d'aconseguir aquest pis gestionat per la universitat, n'han compartit d'altres i no sempre ho han tingut fàcil. GLORIA ROSAS, estudiant de la UB "Habíamos buscado otros pisos en Barcelona y la verdad que era más complicado porque, por ser extranjeros, nos pedían muchos requisitos: cuenta bancaria, dar más dinero para la fianza." Ara han signat un contracte de lloguer per tot aquest pis a un preu assequible per a ells: 350 euros mensuals. A més, estan satisfets d'estar ubicats a Torre Baró. JAVIER RUIZ, estudiant de la UB "Hay mucho prejuicio de algunas personas hacia este lugar pero en realidad el barrio es fenomenal. Está el tren, está el metro, y en 35 minutos estamos en la universidad." Com ells, 13 llogaters més ja s'han instal·lat en aquest bloc, conegut al barri com l'Embarassada. N'hi ha que s'hi estan només uns mesos, i d'altres que hi viuran anys. La vintena d'habitatges que encara estan buits es llogaran els pròxims dos mesos a investigadors, professors o personal d'administració de la UB. A més, està pendent posar en marxa els dos locals que també han estat cedits a la universitat. "En un dels locals s'instal·larà una clínica odontològica gestionada per una fundació de la Universitat de Barcelona. La particularitat és que els pacients seran persones derivades dels Serveis Socials." L'alcalde, Xavier Trias, ha destacat que es dóna sortida a uns pisos nous que l'Ajuntament havia adquirit perquè no es llogaven al mercat lliure. Activistes de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca li han retret, però, que molts veïns de Torre Baró tenen necessitat d'habitatge social a causa dels desnonaments.

Durant el setembre ja han entrat a viure al bloc situat a la plaça dels Eucaliptus 14 llogaters. S’espera que els altres 20 pisos es vagin ocupant en els pròxims dos mesos. Entre els inquilins actuals hi ha estudiants de grau i de postgrau, com la Gloria i el Javier, una parella que ha arribat de Mèxic per estudiar dret i un màster de criminologia, respectivament. Després de compartir pis en altres zones de Barcelona, van aconseguir un dels habitatges gestionats per la Universitat de Barcelona. Per tot el pis paguen 358 euros al mes i estan satisfets amb la ubicació a Torre Baró: “Hi ha molt prejudici envers aquest barri, però en realitat és fantàstic. Hi ha tren i metro, i en 35 minuts som a la universitat”, explica el Javier. En el seu cas tenen un contracte de lloguer per a sis mesos. Però també s’ofereixen pisos per a estades llargues, fins i tot d’anys.

El conveni de cessió, que té una durada de 10 anys prorrogables, també inclou dos locals situats en els baixos de l’edifici. Encara estan pendents que es comencin les obres, però ja se’n coneix l’ús. En un s’hi farà una clínica odontològica gestionada per la Fundació Josep Finestres de la UB. La particularitat és que els pacients seran usuaris dels serveis socials. L’altre local l’ocuparà la Fundació Solidaritat, també de la UB, i disposarà d’aula polivalent i altres espais que podran fer servir com a local entitats i col·lectius del barri. També s’hi faran cursos i tallers formatius i socials.