Les nevades de finals de novembre van ser generoses al Pirineu oriental i el Prepirineu, però van caure amb menys energia al sector occidental de la serralada i a la cara nord, on la manca de neu es feia ben evident aquests dies. Aquest dimarts, però, l’arribada d’un front fred actiu procedent de l’Atlàntic ha començat a fer canviar el paisatge d’aquest entorn.

La neu ja havia agafat de bon matí a totes les cotes de la Val d’Aran, amb gruixos que han deixat 7 cm a Vielha fins a mig matí. La nevada continuarà activa al llarg del dia a prop del vessant nord, tot i que es preveu que també acabi saltant de forma intermitent a valls del sud com la Cerdanya, les Valls d’Àneu o les Valls d’Andorra. La neu agafarà a cotes a l’entorn dels 800 metres i es mantindrà activa fins dimecres al matí. Dijous al vespre arribarà un altre front de nevades als Pirineus.

El Pirineu i Prepirineu de Barcelona, bàsicament les muntanyes de l’Alt Berguedà, rebran poca neu en aquesta ocasió, però sí fortes ratxes de vent de component nord.

Barcelona quedarà totalment al marge de les precipitacions i, de moment, també del vent. L’ambient, però, es notarà més fred dimecres, sobretot de bon matí. Les temperatures pujaran de forma transitòria a la ciutat entre dijous i divendres a causa del vent de mestral, que es farà sentir sobretot dijous al vespre i divendres. El mapes anuncien algun ruixat divendres i més fred de cara al cap de setmana a Barcelona, especialment dissabte.

Malgrat que encara queda força lluny, també s’entreveu fred de cru hivern la setmana vinent. Els models meteorològics insinuen una entrada d’aire fred procedent del centre d’Europa a partir de dilluns.

Si els mapes acaben tenint raó la Setmana dels Barbuts podria coincidir, enguany sí, amb els dies més freds de tot l’hivern.