Les entitats impulsores de la ILP sobre habitatge havien reclamat que la trobada no quedés en paper mullat, i que s’apliquessin els punts de la llei que no van quedar suspesos pel Tribunal Constitucional. La mesura que s’ha anunciat ara podria, per tant, donar una solució estructural a les famílies endeutades per la crisi. La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha admès, no obstant, que l’entesa amb les empreses elèctriques i de gas no està resultant tan fàcil. Aquestes companyies, de fet, són les que concentren les sancions per incompliment de la llei que les obliga a no tallar els serveis en cas d’impagament per pobresa. Borràs ha dit que hi ha 18 expedients oberts i més de 80 casos en inspecció. La multa és de 10.000 euros.

Les entitats de la ILP d’habitatge reclamen compromisos

En la reunió d’avui han participat representants de la Generalitat i l’Ajuntament, així com portaveus del món local, representants del Consell de l’Advocacia Catalana, empreses subministradores de serveis, entitats del tercer sector i la PAH. Les entitats que van impulsar la ILP —entre les quals hi ha precisament la PAH, i també CCOO, UGT, Càritas i l’Aliança contra la Pobresa Energètica— es van reunir divendres per acordar les demandes “imprescindibles” per prevenir l’emergència d’habitatge.

En aquest sentit, han fet arribar una sèrie de peticions tant en l’aspecte d’habitatge com l’energètic per evitar que la taula “torni a ser un espai inoperatiu i buit de contingut”, dirigides als ajuntaments, la Generalitat, les entitats financeres i les empreses de subministrament.

Entre les demandes que fan en àmbit municipal hi ha el compromís d’augmentar el parc social de lloguer i censar els habitatges que no compleixin la funció social. Demanen a les empreses de serveis bàsics que condonin el deute a les famílies, i reclamen a la Generalitat que compleixi els preceptes de la llei del dret a l’habitatge de 2007 i de l’emergència d’habitatge i energètica de 2015.