petards sant joan 2022

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el nivell de soroll òptim per a la nostra salut auditiva s’ha de situar per sota dels 65 decibels, però quan esclata un petard es poden assolir entre els 65 i els 120 decibels, el nivell on s’arriba a la barrera del dolor. Un petard pensat per als més petits arriba als 66 dB; un de potència moderada, entre els 70-80 dB, i un de potència elevada pot arribar als 120. L’explosió propera d’un petard pot produir un blast timpànic, un traumatisme que implica la perforació del timpà i provoca la pèrdua de fins a 50 % de l’audició i l’aparició d’acúfens.

És per això que la revetlla de Sant Joan 2022 és una de les nits en què s’incrementen les visites a urgències “per alteracions a l’oïda i els ulls a causa de l’ús dels petards” segons afirmen els experts. Per evitar que la pirotècnia ens ocasioni lesions és important adoptar un seguit de mesures de prevenció i protecció.

La millor solució, prevenir

Els especialistes aconsellen protegir-se i evitar situacions que ens posin en perill. La millor manera és fer servir taps específics que ajudin a reduir l’impacte del soroll a les oïdes i que a més redueixen el risc de possibles lesions. D’altre banda és important no situar-se a prop del lloc d’explosió dels petards per Sant Joan. Segons la distància entre la persona, i el so i la intensitat, el risc de patir problemes auditius variarà i els trastorns podran ser temporals o permanents.