A Gràcia, aquests dies, s’han instal·lat pessebres de diferents tipus, amb il·luminació led a Vallcarca, tradicionals, monumentals i els de les figures de Playmobil que cada any agafen més força. Fa quatre anys a La Violeta es va muntar un pessebre de quantre metres quadrats amb les figures del joc alemany, que després es va ampliar. Enguany són deu metres quadrats i se n’estrena un altre a Can Musons.

Un miler de figures a Can Musons

El nou pessebre de Can Musons l’ha imaginat el Martí Urgell. La seva afició per les figures de Playmobil va començar quan li van regalar un naixement en marxar de casa dels pares. Aquell petit diorama ha passat a ser un pessebre amb un miler de peces. Ara ha decidit exposar-lo i treure’l del menjador de casa, ja que cada vegada era més difícil fer-li lloc.

Hi ha l’home que renta i les que porten els vaixells són capitanes.
Martí Urgell, pessebrista de Playmobil

No és un naixement tradicional, ja que al Martí li agrada barrejar les escenes clàssiques amb altres d’impossibles, com un fons marí amb sirenes, la caça de la balena o una mina. A més, ha volgut canviar els rols en els oficis i donar més protagonisme a les dones. Explica que “hi ha l’home que renta i les que porten els vaixells són capitanes. També hi ha boteres, les que fan botes són dones, no els rols que surten sempre a tots els pessebres; també hi ha multiculturalitat i també qualsevol tipus de relació”, l’objectiu és que siguin escenes més actuals.

Una dona construeix una bota de vi al pessebre de Martí Urgell

A La Violeta hi han aparegut noves escenes

Aquest pessebre se suma al de La Violeta de Gràcia, que ja fa quatre anys que s’exposa i ja és un clàssic del Nadal gracienc. És obra del Josep Maria Contel, que enguany té més de 500 figures i noves escenes. Diu que el confinament li ha permès dedicar-hi més temps i ha pogut crear més espais com la matança del porc, que ha imaginat a través de fotografies, un tintorer o les vinyes. “Dona un altre sentit, dona un sentit del vi, com trepitgen el vi, com recullen el raïm, jo penso que aquestes peces són molt interessants, intenten buscar l’essència del pessebre tradicional”.

Trepitjadors de raïm al pessebre de Josep Maria Contel

Es poden visitar fins al 2 de febrer

Els dos pessebristes de Playmobil fa temps que col·laboren plegats i ara han fet la seva versió del pessebre. Cadascú treballa les figures de manera diferent, tots dos juguen amb les peces, les intercanvien i les barregen, però al Josep Maria Contel també li agrada pintar-les i donar vida al plàstic. Les dues propostes de Nadal es poden visitar fins al 2 de febrer a La Violeta de Gràcia i a Can Musons.