Per a les persones amb diversitat funcional el confinament total pel coronavirus no va ser gens fàcil. Alguns es van quedar tancats en llars no adaptades o bé, afirmen, no van poder mantenir l’assistent personal per prevenció. Des de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) asseguren que s’han posat al costat dels usuaris però que, de cara a un possible nou confinament, cal escoltar més el col·lectiu.

betevé ha pogut parlar amb alguns veïns de Barcelona que s’han trobat amb diversos obstacles: la Clara Fernández, que té una discapacitat visual i dificultats per caminar per un trastorn de la coordinació i l’equilibri, n’és un exemple. Durant l’any fa esport de manera regular al poliesportiu municipal de l’Espanya Industrial, però durant el confinament es va haver d’aturar.

Persones discapacitat confinament
Clara Fernández asseguda a l’escriptori de l’habitació

“Les classes virtuals no eren accessibles visualment, perquè amb la lupa de Windows s’amplia tant la pantalla que es perd visió de conjunt i no es veu bé l’exercici”, explica. Després de tant de temps a casa ha perdut mobilitat i a la Letícia Esporrín li ha passat el mateix: té una malaltia degenerativa i l’esport és part de la teràpia. “Quan he reprès l’activitat he tingut caigudes i he notat que la malaltia ha avançat“, relata.

Persones amb discapacitat i confinament
Conversa entre César León i Letícia Esporrín

Aquests no són els únics obstacles amb què han topat les persones amb diversitat funcional i, per això, han trobat a faltar el suport de les institucions. “Hem estat totalment orfes perquè, encara que tinguessis problemes, no tenies cap porta on poder trucar. Totes les propostes que ha llançat l’Ajuntament es queden curtes“, critica César León, activista i defensor dels drets de les persones amb discapacitat.

L’IMPD creu que no s’ha escoltat prou el col·lectiu

Per altra banda, l’IMPD assegura que des del primer moment es van posar al costat dels usuaris. Ara bé, lamenta que no se’ls ha escoltat prou: “El col·lectiu ha estat molt silenciat i hem trobat a faltar participar àmpliament en les solucions de l’emergència sanitària. Cal incorporar les persones amb discapacitat a l’equip de gestió de la pandèmia”, considera Ramon Lamiel, gerent de l’institut.

Durant l’estat d’alarma, l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat va mantenir, entre d’altres, l’atenció precoç a infants i famílies i el servei d’assistència personal als 52 usuaris. També va posar en marxa mesures per protegir el col·lectiu del coronavirus, un dels més vulnerables segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS).