El Monestir de Pedralbes i la Fundació Friends, de suport a les persones amb la síndrome d’Asperger, han posat en marxa el projecte d’inserció laboral Guia’m. La iniciativa ha permès a dues joves amb aquest trastorn de l’espectre autista conduir les visites guiades del monestir els dissabtes al matí.  El programa té un doble objectiu: d’una banda, ajudar les persones amb Asperger a entrar al mercat laboral i, de l’altra, fer una feina de visibilització de la síndrome per trencar prejudicis.

Posar fi als estereotips

Les persones amb la síndrome d’Asperger presenten sovint dificultats en les relacions socials, patrons de comportament repetitius i són intolerants als canvis, tot i que no tenen una afectació significativa de la capacitat intel·lectual. Això els permet desenvolupar feines com les de guia. Per a Susanna Díaz, de la Fundació Friends, “tenir una feina els aporta -com a tothom- autonomia i autoestima” però, a més a més, que sigui de cara al públic permet també visibilitzar les seves capacitats. “Potser hi ha molta gent que té una concepció prèvia del que és una persona amb autisme i se sorprèn com pot comunicar i desenvolupar bé la seva feina”, afegeix.

Inici al Monestir de Sant Cugat

El projecte Guia’m es va posar en marxa l’any 2016 al Monestir de Sant Cugat. El pioner va ser un usuari de la Fundació Friends, que es va posar al capdavant de les visites guiades després d’un període previ de formació i preparació. Des de finals de febrer es duu a terme també al Monestir de Pedralbes i les guies encarregades de fer-ho són la Carla i l’Anna, que també han passat per una fase prèvia de preparació.

Aquestes visites al Monestir de Pedralbes són tots els dissabtes al matí, a excepció del primer dissabte de cada mes i els festius. A Sant Cugat es fan recorreguts tant els dissabtes com els diumenges, exceptuant el primer cap de setmana de mes.