Quan una persona alerta al Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) que té els símptomes del coronavirus i, a més, ha visitat recentment els països on el brot està actiu, el personal sanitari pren mesures de protecció universals. Els sanitaris han de posar-se guants, fer ús de protecció ocular (ulleres), posar-se mascareta i una bata resistent als líquids. Això mateix passa en els centres mèdics com hospitals o els CAP.

Durant el trasllat del pacient, hi ha d’haver-hi una separació física entre la cabina del conductor i la persona atesa. Un cop s’ha traslladat a un pacient sospitós de tenir la malaltia s’ha de desinfectar i netejar la zona de l’ambulància que hagi ocupat.

Aquest dimarts va córrer per les xarxes socials la imatge d’un sanitari d’ambulància equipat amb una granota. Segons el SEM, l’empresa d’ambulàncies va recórrer a una equipació superior perquè en aquell moment no disposava de bates.

El SEM fa una crida a la calma perquè el coronavirus és com “la nostra grip” i insisteix en les mesures de prevenció com rentar-se les mans, evitar el contacte directe amb la cara i tapar-se la boca amb l’espatlla en cas de tossir o esternudar.

Aquest dimarts el Departament de Salut va informar del primer cas de coronavirus a Catalunya. Es tracta d’una dona italiana que viu a Barcelona i que es va infectar en un viatge a Itàlia.