Una família de la Sagrera denuncia que en un tren de Renfe que fa el trajecte de Barcelona a Bilbao el proper 23 de juliol només hi ha una plaça per a cadira de rodes. Consideren que és discriminatori perquè és un percentatge ridícul respecte al nombre de seients normals. Renfe, però, compleix la normativa vigent, que estableix que en un tren de menys de 110 metres de llargada només hi ha d’haver un espai per a cadira de rodes.

L’única plaça del tren ja estava donada

A principis de juliol, l’Alba Pascual, veïna del barri, va anar a l’estació de Sants per treure quatre bitllets per fer el viatge de Barcelona fins a Bilbao a finals de mes. Un d’aquests, el de la seva filla Lluna, havia de ser per a cadira de rodes perquè la Lluna té una malaltia minoritària que no li permet aguantar-se asseguda sense la subjecció del tronc. Per això, necessita el seu cotxet adaptat.

La sorpresa de l’Alba va ser que en tot el tren Alvia només hi havia una plaça H, que és com s’anomenen les de cadira de rodes, i ja estava donada. “Que només n’hi hagi una, només una persona estigui prevista per a cadira de rodes, em va semblar una discriminació”, denuncia l’Alba.

Renfe compleix la normativa

Segons la companyia de trens, l’Alvia que farà aquest trajecte el 23 de juliol, es tracta d’un tren de la sèrie 120 que té 107 metres de llargada. La normativa estatal, un real decret del 2007 que regula les condicions bàsiques d’accessibilitat per a l’accés i utilització dels transports per a persones amb discapacitat, estableix que per a trens de menys de 110 metres de llargada només estan obligats a tenir una plaça per a cadira de rodes.

Renfe afegeix que aquestes places H estan destinades a viatgers que hagin de fer el trajecte obligatòriament en cadira de rodes, com és el cas de la Lluna, i no puguin fer-lo en un seient normal i plegar la cadira. La companyia, a més, disposa del servei d’assistència Atendo per a qualsevol persona que ho necessiti, sigui per discapacitat o mobilitat reduïda.

La família reclama més inclusió

Finalment, la família ha comprat quatre bitllets normals per viatjar el 23 de juliol fins a Bilbao. A més, ha posat una denúncia a Renfe i anima que tothom qui es trobi en una situació similar també ho denunciï, perquè si no, diuen, no consten enlloc.

A més, l’Alba Pascual troba indignant que Renfe només compleixi la normativa amb mínims. “Una cosa és la normativa; l’altra, que una entitat tan important no sigui prou responsable quant a inclusió”, afegeix l’Alba.